Fico örülhet?

Szlovákiai kormányválság

2011. február 18., 09:00 , 527. szám

A szlovák kormánykoalíció visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát, miután a koalíció néhány képviselője megtorpedózta a jogszabály enyhítését a parlament múlt csütörtöki ülésén. Így továbbra is az a helyzet áll fenn, hogy elveszíti eredeti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik államét.

Az Iveta Radicová miniszterelnök vezette új jobbközép kormánykoalíció hatalomra kerülése után azonnal megígérte, hogy módosítja ezt a szabályt, s nem engedi büntetni a szlovák állampolgárokat. Többen felhívják a figyelmet, hogy ez az ígéret egyike volt azoknak a feltételeknek, amelyekkel a Híd - Most magyar-szlovák vegyes párt annak idején csatlakozott a kormánykoalícióhoz.

A négypárti koalíció több hónapos egyeztetés után végre megfogalmazta közös álláspontját, de öt koalíciós képviselő - az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek nevű frakció a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párton belül, valamint a kereszténydemokrata Radoslav Procházka - nem volt hajlandó azt támogatni - jelentette az MTI.

Sajtóhírek szerint az előzőleg, múlt szerdán lezajlott rendkívül indulatos vitában, illetve a kulisszák mögötti tárgyalásokban Bugár Béla, a Híd elnöke azt is meglebegtette: ha nem fogadják el az állampolgársági törvény módosítását, akkor a Híd a jövőben nem fogja tartani magát a koalíciós szerződéshez, s nem szavaz meg automatikusan minden koalíciós javaslatot. Megfigyelők azonban rámutatnak, hogy a Híd pozíciói ebben a helyzetben nem túl acélosak, mivel látszólag kemény fellépése ellenére a párt valójában nincs abban a helyzetben, hogy a végsőkig kitartson szlovák koalíciós partnereivel szemben. Amennyiben ugyanis a Híd ellenállása miatt megbukna a jelenlegi kormánykoalíció, az előrehozott parlamenti választások szinte bizonyosan a Fico vezette magyarellenes erők győzelmét eredményeznék, ami viszont tovább ronthatná a szlovákiai magyarság helyzetét.

Ezzel a koalíciós partnerek is tisztában lehetnek, hiszen a sikertelen csütörtök délelőtti szavazás után Richard Sulík, a SaS elnöke kijelentette ugyan: nem zárható ki, hogy szétesik a szlovák kormány, mégis csupán Igor Matovicot, a törvény elfogadását megtorpedózó négy képviselőjük egyikét zárták ki a párt parlamenti frakciójából, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) pedig a hírek szerint egyáltalán nem bünteti meg azt a parlamenti képviselőjét, aki az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban az ellenzékkel együtt szavazott.

A parlamentben a nacionalizmus, a populizmus és a hungarofóbia legyőzte a józan észt, megmutatkozott, hogy a Most-Hídnak a kormányon belüli pozíciója gyenge - mondta Berényi József MKP-elnök a felvidek.ma hírportálnak nyilatkozva. Hozzátette: a Magyar Koalíció Pártja úgy látja, hogy a kormánykoalíció továbbra is zavaros elveken alapul. Az MKP megértéssel fogadta a Most - Híd obstrukcióját, azaz azt a szándékát, hogy megbénítsa a kormánykoalíció munkáját, míg követeléseit nem teljesítik. "Ez az utolsó esélyük arra, hogy a kormánykoalíción belül egy jobb pozíciót harcoljanak ki. Már az államnyelvtörvény módositása során megmutatkozott, hogy gyenge a pozíciójuk, hiszen minden nemzetközi ajánlás ellenére sem tudták kivetetni a törvényből a bírságokat. Most pedig kiderült, hogy a kormánykoalíció néhány képviselője teljesen ignorálja őket. Kérdés, hogy az obstrukciót követően hogyan tudnak majd visszajönni. A parlamentből ugyanis könnyű felállni és kimenni, de ahhoz a cselekedethez, hogy az ember emelt fővel térhessen vissza, valami eredményt, változást is kötni kell" - mondta Berényi József.

A pozsonyi kabinet még múlt csütörtökön rendkívüli ülést tartott, amely után Iveta Radicová miniszterelnök bejelentette: a kormány javaslataként újra a parlament elé terjeszti a szlovák jobbközép koalíció azt az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos két képviselői indítványt, amelyeket nem sikerült keresztülvinnie a törvényhozásban. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ezek a javaslatok mikor kerülhetnek ismét a törvényhozás elé.

szcs