Farsang a főiskolán

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

Ötödik alkalommal rendeztek farsangi mulatságot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Ebben az évben február 18-án került sor a jótékonysági bálra. Ezúttal a vendégek adományaikkal, cserépjegyek vásárlásával járulhattak hozzá a főiskolai épület tetőszerkezetének felújításához.

A főiskolára belépő bálozó vendégek jó hangulatának megalapozása érdekében a szervezők mindenkit jófajta (szilva)fogadópálinkára invitáltak, míg a Beregszász Dixieland Band vidám dallamokkal igyekezett hozzájárulni az általános jókedvhez az Esztergom teremben, ahol fél hétkor sor került az ünnepélyes megnyitóra.

A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa, valamint a beregszászi Rákóczi-főiskola által rendezett esemény fővédnökségét maga dr. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes vállalta, aki levélben üdvözölte a beregszászi bálozókat. A magyar politikus üzenetében, melyet a szervezők az ünnepélyes megnyitón olvastak fel a megjelenteknek, rámutatott: "Együttlétük túlmutat a báli örömökön, sokkal több annál, alkalmat teremtettek arra, hogy örömmel járuljanak hozzá a felsőoktatást szolgáló – egyben a magyar közösség megmaradását segítő – II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tetőszerkezetének megújításához. A maihoz hasonló találkozásokból, a kisebb és nagyobb közösségek egymásra találásából erősödik a nemzet szövete, mely elszakíthatatlanul tartja egyben a magyarlakta városok, falvak családjait, idősebbjeit és fiatalabbjait. Hála Istennek, közösségeinkben otthon van a segítő szándék." Semjén Zsolt levelében kifejtette: "A nemzeti ügyek kormánya az elmúlt nyolc esztendő rombolása okozta károk ellenére sem engedi el a határon túl nehéz helyzetbe került honfitársaink kezét. ... A főiskola működése feltételeinek biztosítása, munkájának támogatása a nemzetpolitikai munkánk céljai között szerepel."

A több száz bálozót vonzó rendezvény védnökei voltak Potápi Árpád János, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összefogás Bizottságának fideszes elnöke, Bayer Mihály, a Magyar Köztársaság kijevi nagykövete, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke. Potápi Árpád az országgyűlési képviselők, s az általa vezetett parlamenti bizottság nevében üdvözölve az egybegyűlteket, mindenekelőtt a Magyarországon 2010-ben bekövetkezett változásokra hívta fel a figyelmet: új, polgári kormány alakult, s jelentős változások következtek be a nemzetpolitikában is. A jelenlegi kormány és a képviselők legfontosabb célja a nemzet boldogulása, felemelkedése, hangsúlyozta a szónok, hozzátéve, hogy a nemzetről szólva nem különböztetnek meg határon inneni és túli magyarokat. Ennek a gondolkodásnak a jegyében született meg a Nemzeti Összetartozás Bizottsága, illetve ennek tudatában kezdte meg munkáját a magyar kormány, ami az általuk eddig elfogadott törvényekben is megmutatkozik, mondta Potápi Árpád. A kormány már meghozott intézkedései között említette a szónok a lehetőséget a magyar állampolgárság felvételére vagy visszakérésére, a nemzeti összetartozás napjának bevezetését június 4-én, illetve annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy Magyarországon minden, az érettségiig eljutó diák legalább egyszer eljusson a Kárpát-medence magyarok által lakott területeinek valamelyikére. A képviselő végezetül bejelentette: a Paksi Atomerőmű is támogatni kívánja a beregszászi főiskola felújítását.

Bayer Mihály, a Magyar Köztársaság kijevi nagykövete rövid köszöntőjében arról biztosította a megjelenteket, kollégáival együtt feladatuknak tekintik Kijevben, hogy lehetőségeikhez mérten a kárpátaljai magyarok boldogulását is elősegítsék munkájukkal. "Munkánknak az is nagyon fontos része, hogy segítsünk abban, hogy a kárpátaljai magyar oktatás fejlődjön, megőrizhesse jelenlegi pozícióit, esetleg javíthassa azokat, és azok a fontos kérdések, amelyek akár a felvételi, akár a nyelvoktatás, akár a finanszírozás tekintetében jelenleg is napirenden vannak, a magyar oktatás javára és érdekeinek megfelelően oldódjanak meg" – tette hozzá.

Az aknaszlatinai Bel Canto énekkar rövid műsora után Tóth István beregszászi és Bacskai József ungvári főkonzulok köszöntötték a megjelenteket a szervezők nevében. Majd Szávay István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselője adta át a párt által saját tagságuk körében a beregszászi főiskola számára gyűjtött egymillió forintos adományt.

Ezután Szabó Imre, a beregszászi színháznak az est hoppmesteréül elszegődött színésze a gazdagon terített asztalokhoz invitálta a vendégeket. Arra buzdította őket, hogy a hidegtálak mellett, amelyeken többek között a disznótoros téli idők hangulatát idéző házikolbász és hurka kínáltatta magát, a jóféle itókákat is kóstolják meg bátran. Az evés-iváshoz a neves Técsői Banda szolgáltatatta a zenét.

Amikor mindenki jóllakott, a hoppmester az első emeleti Győr terembe invitálta a vendégsereget, ahol az aknaszlatinai Nefelejcs együttes és a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola táncegyüttese adta elő hagyományőrző műsorát a Técsői Banda közreműködésével. Nagy sikert aratott Szeles Evelin ötödik osztályos viski diáklány, aki Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című versét adta elő igen szépen.

A táncot a viski tánccsoport palotása nyitotta meg. A hajnalig tartó mulatsághoz, amelyet csak a finom disznótoros vacsora szakított félbe rövid időre, az ugyancsak viski Czébely József és zenekara szolgáltatta a talpalávalót.

A bál egyik eredményeként további 1308 cserépjegy talált gazdára, amiből 1164 darabot a helyszínen vásároltak meg, míg a többit adományként utalták át az intézmény számlájára.

hk