Vírusos hűléses megbetegedés

2011. április 1., 10:00 , 533. szám

Napok óta magas lázzal küszködöm, erősen köhögök, fáj a fejem és a torkom. Milyen betegség támadott meg, s miként gyógyulhatnék ki belőle? - fordult levélben szerkesztőségünkhöz egy koncházai olvasónk. Kérdéseit dr. Szabó Erika tiszasalamoni családorvoshoz továbbítottuk.

- A levélírónak minden bizonnyal vírusos hűléses megbetegedése van, melynek kórokozói cseppfertőzéssel vagy testi érintkezés útján terjednek, a betegség lappangási ideje pedig igen rövid, órák, maximum egy nap alatt kialakulhat - fejti ki a szakember. - A legtöbb esetben az AB vírus idézi elő a kórt, mely főleg az óvodáskorú, 3-6 éves gyermekeket, valamint a 60 év fölötti idős embereket támadja meg, s az ő esetükben a legnehezebb a betegség lefolyása. Szövődményeként pedig légcső- vagy tüdőgyulladás alakulhat ki, emellett van rá példa, hogy a bélrendszert is megtámadja, és kólikát, hasmenést okoz. Tünete a 38-39 Celsius-fok fölötti, magas láz, a kezdetben száraz, majd nyálkássá átalakuló, erős köhögés, a torokfájás, a torokgyulladás, a gyengeség, valamint a fejben, illetve az izmokban érzett tompa fájdalom. A nátha inkább a baktériumok által okozott meghűlést jellemzi, de a vírusos hűléses megbetegedésnél is előfordulhat.

- Miként kezeljük a betegséget?

- Az első tünetek jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz, ne próbálkozzunk öngyógyítással. Míg tart a magas láz, ágyban kell feküdnünk, s a folyadékpótlásról se feledkezzünk meg, igyunk minél több folyadékot, főleg teát, illetve gyógyteákat. Ajánlatos a gyógyitalok - Teraflu, Koldrex, Fervex - maximum három napig tartó fogyasztása, melyek csillapítják a lázat, a fejfájást, megnyugtatják a torkot, nátha esetén pedig javítják az orron keresztül való légzést. Megjegyezném viszont, hogy ha gyulladt a torkunk, akkor ne forrón, hanem csak melegen igyuk a folyadékokat. A gyógyszeres kezelés során pedig vírusölő készítményeket (Arbidolt, Amizont), valamint Aflubin-cseppeket írunk fel a betegeknek, melyeket tíz napig-két hétig kell szedniük, melyek a betegség elmúltával is bizonyos fokú védettséget adnak a szervezetnek a vírusok újabb támadásaival szemben. Emellett köhögés-, illetve lázcsillapító orvosságokat is felírunk a pácienseknek, nem ajánlatos viszont az Aszpirin szedése, mert vérzést okoz, helyette Nurofennel és Panadollal csökkentjük a lázat, mely gyógyszereket tablettaként vagy szirupként fogyaszthatják, esetleg kúpként alkalmazhatják a páciensek. Felhívnám viszont a figyelmet, hogy nem szabad gyorsan leverni a lázat, mert a szervezet legyengül, ha 39 Celsius-fokról hirtelen 37 Celsius-fokra csökken a hőmérséklete, emellett pedig 37-38 Celsius-fokos láz esetén a szervezet is erősebben küzd a betegség ellen. Ezért csak orvosi utasítás szerint szabad szedni a lázcsillapítókat. Vannak viszont gyermekek, akiknél lázgörcs léphet fel, az ő esetükben semmiképp sem szabad megengedni, hogy 38 Celsius-fokig emelkedjen a láz, mert az megtámadhatja az idegrendszert, s görcsöt okoz. Nagyon hatásos a lázas gyermek hűtőfürdővel való lehűtése, melynek során a kis beteget előbb meleg vízbe ültetjük, majd hideg víz fokozatos hozzáadásával addig hűtjük, míg az olyan hőmérsékletű nem lesz a víz, mint a folyóvíz nyáron. Ezzel a módszerrel elősegítjük a láz csökkenését, s megnyugtatjuk a szervezetet.

- Hogyan előzhetjük meg a kór kialakulását?

- Ne legyünk hosszú ideig olyan zárt helyiségben, melyben sokan tartózkodnak. Amennyiben vírusos hűléses megbetegedésben szenvedő emberek vannak a környezetünkben, a családorvossal való konzultálást követően, megelőző jelleggel is szedhetjük a vírusölő gyógyszereket. Igyekezzünk elkerülni a betegekkel való érintkezést, s ajánlatos a gyakori kézmosás, a lakás naponta többször megismételt szellőztetése, valamint a padló nedves ronggyal való feltörlése.

Lajos Mihály