Tavaszi álom a beregszászi főiskolán

2011. április 15., 10:00 , 535. szám

Matl Péter pasztellképeiből nyílt kiállítás kedden a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Tavaszi álmok címmel.

A házigazdák nevében köszöntve az ünnepélyes megnyitó közönségét, Kudlatyák Krisztina a Gross Arnold kiállítóteremben üdvözölhette többek között Tóth Istvánt, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulját, dr. Orosz Ildikót, a Rákóczi-főiskola elnökét és magát a kiállító művészt, Matl Pétert.

Orosz Ildikó megnyitó beszédében úgy vélte, a kiállítás akár az Ahol a tehetség és a lélek összeér címet is kaphatta volna, ugyanis a kiállított képek létrehozására az alkotó a szent karácsony időszakában kapott ihletet. Mint a szónok emlékeztetett, Matl Pétert ugyan elsősorban szobrászként tartjuk számon, ő azonban egy olyan sokoldalú művész, aki számos műfajban kipróbálta már magát. Úgy alakult, hogy a kiállítás megnyitójára a húsvét előtti napokban került sor, ily módon a karácsonyi várakozás ihlette képek jelképesen összekötik a Gyermek születését és a feltámadást – fogalmazott Orosz Ildikó.

Matl Péter a képek születésének történetéről szólva elmondta, viszonylag ritkán fordul elő az a helyzet, melynek a kiállított grafikasorozat a létét köszöntheti, azaz amikor kötöttségek nélkül dolgozhat, s egyik kép a másik után kerül ki a keze alól, mert megihleti a színes papír és a pasztellkréta. "Olyasfajta érzés volt, mint amikor megnyílik egy ablak, az ember átlát egy másik térbe, egy másik dimenzióba, s elkezdi feldolgozni az ott látottakat színben, formában, kompozícióban" – tette hozzá. A munkácsi művész bejelentette: mivel úgy érzi, nem véletlenül született meg a mintegy félszáz kép, hanem "kapta" azokat, elhatározta, hogy tíz grafikát a munkácsi római katolikus püspökségnek adományoz, tízet pedig a beregszászi főiskolának.

Köszönetet mondva az adományért a főiskola nevében, Orosz Ildikó reményét fejezte ki, hogy a képeknek hála a művészetkedvelő közönség számára is ablak nyílik egy más világba, más dimenzióba, s eztán kicsit másképp látják majd a saját világunkat is.

Dr. Csernicskó István, a Rákóczi-főiskola rektorhelyettese pohárköszöntőjében a kiállítás keltette benyomásairól szólt. Mint fogalmazott, a tárlat képei láttán az jutott eszébe, nemcsak Beregszász főtere huzatos, hanem a történelem is az a világnak ezen a táján, s az itt élő embereknek annyi nem éppen kellemes meglepetésben volt részük az elmúlt évszázadokban, hogy kezd már elegük lenni a meglepetésekből. A Kárpátalja s az itteni kulturális élet iránt kicsit is érdeklődők Matl Pétert és alkotásait minden bizonnyal ismerik, s elsősorban köztéri szobraival azonosítják – emlékeztetett. Éppen ezért, hangsúlyozta, a most bemutatott pasztellgrafikák meglepetést jelentenek. Minél több ilyen kellemes, szép, szemet és lelket gyönyörködtető meglepetésben legyen részünk nekünk is, meg az utánunk következő nemzedékeknek is – kívánta a szónok, s bátran állíthatjuk, mindnyájunk nevében szólt, akik láthattuk már a kiállítás képeit.

A tárlat április 26-ig tekinthető meg.

szcs

Matl Péter 1960. július 22-én született Munkácson. 1979-ben szerzett diplomát az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakiskola kerámiaművészeti szakán.

1970 óta alkot, az évek során számos országos és nemzetközi képzőművészeti kiállításon és szimpóziumon vett részt. Az utóbbi 15 évben főként köztéri szobrokat készített fából, kőből és bronzból, de szívesen fest és rajzol is. 1996-ban megnyerte a Magyarok Világszövetsége által kiírt millecentenáriumi szoborpályázatot, minek eredményeként többévi politikai indíttatású huzavonát követően megépülhetett a Vereckei-hágón a magyar honfoglalási emlékmű.

Szinte alapításától tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, s 1999-től az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetségnek is. Munkája elismeréseként 2003-ban megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztjét, 2007-ben átvehette a megyei Boksay József- és Erdélyi Béla-díjat, 2009-ben pedig a Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki.