A "propiszka" veszélyeiről

2011. április 22., 10:00 , 536. szám

"A férfi, aki lakást bérel tőlem, arra kér, hogy jelentsem be őt ebbe a lakásba, mert szüksége van a "propiszkára" (lakcímbejelentésre) ügyei intézéséhez. Azt bizonygatja, hogy számomra ez nem jelent semmiféle kockázatot, hiszen a lakás az én tulajdonom, a lakcímbejelentéssel pedig nem járnak vagyoni jogok. Valóban így van? Nem okozhat később gondot a bérlő "propiszkájának" megszüntetése?"

- Vagyoni jogok nem csupán a tulajdonjog kapcsán merülhetnek fel, ezért nem korrekt azt állítni, hogy a tulajdonos számára nem jár semmiféle kockázattal a bérlő hivatalos lakcímbejelentése. Tény és való, hogy pusztán a lakcímbejelentés miatt a bejelentett személy nem nyer tulajdonjogot a bérelt ingatlanra, annak tulajdonosa pedig nem veszíti el jogait. Ugyanakkor a lakcímbejelentés a törvény szempontjából azt tanúsítja, hogy a bejelentett személy megszerezte a szóban forgó ingatlan használati jogát, s az ilyen esetben a lakhatási törvények védelme alá esik. Ezenkívül a törvény értelmében a bejelentett bérlő a tulajdonos beleegyezése nélkül beköltöztetheti (és be is jelentheti!) magához kiskorú gyermekeit. Amennyiben pedig a gyermekek be- és kijelentését a lakcímnyilvántartóban a szülők kérvénye alapján végzik, a kijelentés folyamata elhúzódhat, ha a bérlő nem hajlandó közreműködni ebben.

Ráadásul ilyenkor a törvények ellen nem vétő bérlőt csak a bérleti szerződés lejártával lehetséges kilakoltatni, amennyiben pedig a bérleti szerződés nem rögzíti a megállapodás pontos időtartamát, nem korábban, mint három hónappal a szerződés felmondásáról való hivatalos tájékoztatást követően lehet utcára tenni. Mivel mifelénk az esetek többségében egyáltalán nem kötnek bérleti szerződést, érvényes a három hónapos felmondási idő, azaz nem lehet gyorsan megszabadulni a bejelentett bérlőtől.

Az ilyen esetekben megoldást jelenthet a bérlő ideiglenes, azaz konkrét időtartamra szóló bejelentése. Ennek az időnek a leteltével a bérlő automatikusan elveszíti a "propiszkáját", s az ezzel járó jogokat is. Azonban ez a megoldás valószínűleg nem elégíti majd ki a bérlőjét, ha az állandó lakcímre például nagy összegű hitel felvételéhez vagy munkavállaláshoz van szüksége. Ilyenkor a tulajdonos bebiztosíthatja magát a kellemetlen meglepetések ellen oly módon, hogy a bérlővel a bérbeadó nevére szóló megbízólevelet állíttat ki a lakásból való kijelentkezés intézésére. A felesleges kiadások elkerülése végett az ilyen megbízólevelet a közjegyző helyett hitelesíttetheti a ZSEK vagy a lakást fenntartó kommunális vállalat vezetőjével is.

hk