Változatlanul Ahmetov a leggazdagabb Ukrajnában

2011. június 17., 10:00 , 544. szám

Idén hatodik alkalommal közölte a tekintélyes Korreszpondent hetilap a leggazdagabb ukránok listáját, és zsinórban hatodszor Rinat Ahmetov bizonyult a legtehetősebb ukrán állampolgárnak. A Sahtar Donyeck tulajdonosának aktívumai a lap Aranyszázas című különszámában megjelent értékelés szerint egy év alatt 17,8 milliárd dollárról 25,6 milliárdra értékelődtek fel.

Első ízben került a lista második helyére Hennagyij Bogoljubov, aki 6,6 milliárd dollárra becsült vagyonával éppen üzleti partnerét, a 6,2 dollárral ily módon a harmadik helyre szorult Igor Kolomojszkijt előzte meg.

Mint a lap megjegyzi, a száz leggazdagabb ukrán listája hűen tükrözi az ország gazdaságának minden erősségét és gyengéjét. A Korreszpondent erősségként említi az agrárszektor izmosodását: a száz leggazdagabb üzletember közül 42 a mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba invesztál. A legsikeresebbek rohamosan fejlődnek. A 11. helyre rangsorolt Jurij Koszjuk például 2010 elején 180 ezer hektáron gazdálkodott, ugyanazon év végén viszont már 280 ezren.

Rendkívüli gyorsasággal növekednek a kereskedelmi hálózatok is. Szinte valamennyien tucatszám nyitottak újabb szuper- és hipermarketeket. A legnagyobb kereskedelmi hálózat, a Fozzy Group alaptőkéje több mint a háromszorosára nőtt. Az ATB-market értéke a négyszeresére emelkedett.

A Korreszpondent megjegyzi, hogy jó évet tudhatnak maguk mögött a kohászatban érdekeltek is. Az acél ára mintegy 30 százalékkal nőtt, ébredőben vannak a külföldi piacok, a kohászati termékek felhasználása 13 százalékkal bővült.

Összességében az Aranyszázasba tartozók "értéke" jócskán megnőtt. Az elmúlt 2010-es esztendőben a 100 leggazdagabb ukrán összesített vagyonát mintegy 66,5 milliárd dollárra taksálták, míg idén 83,07 milliárdra becsülik.

A tavalyi év persze nem mindenki számára sikeredett egyformán jóra. A száz leggazdagabb közül 73-an gazdagodtak tovább ez idő alatt, ketten megőrizték vagyonukat a korábbi szinten, a többiek viszont valamivel szegényebbek lettek, mutat rá a lap. A növekedési csúcstartó Dmitrij Firtas, akinek vagyona 540 százalékkal 2,7 milliárd dollárra nőtt, ami a hetedik helyre volt elég idén. "A válság természetesen lehetőség egyesek számára és a vég másoknak" - nyilatkozta a lapnak a 48. helyezett Pavel Klimec, aki maga megnégyszerezte vagyonát. A vesztesek egyike, a 39. Volodimir Bojko, kénytelen volt felhagyni az üzlettel és eladni vállalkozását vetélytársainak.

Az Aranyszázas jól szemlélteti a kor egyik legnyugtalanítóbb tendenciáját, a gazdaság monopolizálódását, amely Ukrajnában különösen erőteljes, írja a Korreszpondent. Mint a lap rámutat, a sokmilliós posztszovjet ország egész nehézipara mindössze 4-5 üzletember kezében összpontosul.

Az Aranyszázas teljes tőkéjének majdnem a fele, 39,5 milliárd dollár két pénzügyi-ipari csoport, az SCM (Rinat Ahmetov tulajdona) és a Privat (tulajdonosai Bogoljubov, Kolomojszkij és az 1,52 milliárd dollárral a kilencedik helyen tanyázó Olekszij Martinov) kezében összpontosul.

Az Aranyszázas 25 tagja Donyeck és Donyec megye szülötte, s összesen 35,08 milliárd dollárral járulnak hozzá a leggazdagabbak már említett 83,07 milliárdos összvagyonához. Összehasonlításképpen: a listában kilenc tősgyökeres kijevi szerepel, ám vagyonuk "szerény" 1,77 milliárd dollár.

A Korreszpondent megjegyzi, hogy a "tőkésítettséget" tekintve a Régiók Pártja totális fölénnyel bír az ország többi társadalmi-politikai csoportosulásával szemben. Huszonöten, tehát az Aranyszázas minden negyedik szereplője a kormányzópárt tagja idén, míg tavaly még csak 17-en voltak. A növekedés többek között azzal magyarázható, hogy Andrij Verovszkij (No. 17), Jevhen Szigal (No. 32), Olekszandr Feldman (No. 41) és Sztepan Hluszj (No. 81) multimilliomosok átálltak az ellenzéktől a hatalompárt oldalára. Az ellenzéki BJUT-ot ilyen értelemben sokmilliós veszteségek érték. A fentebb említett üzletembereken kívül az ellenzéki párt frakcióját elhagyta még Tariel Vaszadze (No. 40) és Olekszandr Burjak (No. 43) is.

hk