Szeptembertől sugározhat a Rákóczi rádió

Médiaszakember-képzés a főiskolán

2011. június 24., 10:00 , 545. szám

Tizenhárom kárpátaljai magyar fiatal vehette át múlt csütörtökön a rádióműsor-vezető, konferanszié képzés elvégzését igazoló magyarországi diplomát a beregszászi főiskolán. Ez volt az első alkalom, hogy kárpátaljai magyarok szülőföldjükön és anyanyelvükön vehettek részt hasonló képzésben.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kecskeméti Regionális Képző Központ közös szervezésében megvalósuló, a magyarországi Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, akkreditált rádióműsor-vezető, konferanszié képzés oklevélosztó ünnepségét Váradi Natália nyitotta meg. A beregszászi főiskola Felnőttképzési Intézetének igazgatója arról beszélt, hogy alkalmazkodnunk kell a gyorsan változó világhoz. Csak az tud boldogulni, aki rugalmas, rendelkezik a szükséges szakmai és gyakorlati tapasztalatokkal, illetve képes a szakmai megújulásra az életfogytig tartó tanulás révén, hangsúlyozta. A Rákóczi-főiskola képzéseivel igyekszik olyan szakmai ismereteket és gyakorlatot biztosítani, amivel nemcsak a munkaerőpiacon tudnak boldogulni a résztvevők, hanem képesek értéket teremteni a kárpátaljai magyarság számára – jelezte a szónok. A főiskola e tekintetben nagyon sokat köszönhet a Kecskeméti Regionális Képző Központ támogatásának, hiszen nem ez a mostani az első képzés, amely a beregszászi oktatási intézmény bázisán a segítségükkel megvalósul, emlékeztetett. A most lezáruló képzésre 39-en jelentkeztek, közülük 13-an kaphattak oklevelet, tehát már önmagában az is siker, hogy ennyien letették a féléves tanfolyamot lezáró kilenc vizsgát, fogalmazott Váradi Natália.

Tóth István, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja a végzősöket köszöntve arról beszélt, hogy az újságíróképzés megvalósításával újabb komoly hiányt sikerült felszámolnia a Rákóczi-főiskolának a kárpátaljai magyar kulturális és szellemi életben. A főkonzul reményének adott hangot, hogy a kecskeméti szakemberek segítségével megvalósult magas színvonalú szakmai képzés hozzájárul a közvélemény objektív és naprakész tájékoztatásához.

Dr. Orosz Ildikó felszólalásában emlékeztette a képzésen részt vett hallgatókat, hogy ők végzettségüket tekintve ezután hivatásos médiaszakembereknek mondhatják magukat. A Rákóczi-főiskola elnöke a képzés megvalósulásáért elsősorban a kecskeméti partnereknek mondott köszönetet, akik a projektet felvállalták, anyagilag is támogatták és végigvitték. A felszólaló külön köszönetet mondott Kecskemét városának, amely hozzájárult a beregszászi főiskolán kialakított rádióstúdió műszaki felszereléséhez. Méltatta ezen kívül Orosz Ildikó a kecskeméti Gong Rádió és az ungvári Kárpátaljai Megyei Állami Televízió és Rádiótársaság szakmai támogatását is. Végül reményének adott hangot, hogy a most megindult fejlődés a képzés beindításával nem áll meg, szeptembertől beindulhat a főiskola online rádiója, a Rákóczi rádió, amihez immár rendelkezésre állnak a képzett szakemberek.

Mitrai András, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében az igazság keresésére és továbbítására, ha szükséges, a következmények bátor vállalására biztatta a fiatal újságírókat, hangsúlyozva a sajtó képviselőinek felelősségét.

Palotás József, a Kecskeméti Regionális Képző Központ igazgatója beszédében többek között arra a közösségépítő erőre hívta fel a figyelmet, amely a hasonló képzési programok megvalósulásában rejlik. "Éljetek úgy a megszerzett tudással, hogy az a magyar kultúrát, a magyar nyelvet szolgálja" – tette hozzá.

Németh Ernő, a kecskeméti Gong Rádió főszerkesztője szintén arra kérte a végzősöket, hogy jól sáfárkodjanak a megszerzett ismeretekkel, s felajánlotta segítségét a Rákóczi rádió szeptemberi beindításához.

Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a megszerzett oklevél egyfajta visszaigazolás, hogy járható az út, amelyet a végzősök választottak, amelyen elindultak. Ezen az úton azonban nincs megállás, mert az újságírói szakma örökké változik, életfogytig tartó tanulást igényel – figyelmeztetett.

Az ünnepi beszédeket és köszöntőket követően Orosz Ildikó és Palotás József átnyújtotta a diákoknak a képzés elvégzését igazoló okleveleket. A három legjobb eredménnyel végzett diák átvehette Bagó Zoltán magyar EP-képviselő felajánlását, a brüsszeli sajtóútra szóló meghívót.

Végezetül az ünnepség résztvevői együtt megtekintették a főiskola épületének alagsorában kialakított rádióstúdiót.

pszv