A letermett fákról se feledkezzünk meg

2011. július 1., 10:00 , 546. szám

Júliusban is akad munka bőven a gyümölcsösökben. Folytatódik a szüret, de a letermett fákról sem feledkezhetünk meg, ha biztosítani akarjuk a jövő évi jó termést. Az aktuális teendőkről Parászka Györgyöt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárát kérdeztük.

– Melyek a legfontosabb teendők a gyümölcsösben júliusban?

– A legfontosabb teendőt ebben az időszakban a növényvédelem jelenti. Szerencsére idén eddig nem kellett megküzdenünk túl nagy fertőzésekkel, azonban nem lankadhat a figyelmünk. Az almánál már jelentkezett az almamoly, máris befúrt a gyümölcsbe. Az őszibaracknál megjelent a monília. Az almánál, szilvánál, körténél ilyenkor még lehet alkalmazni egy utolsó vegyszeres kezelést a monília és a molyok, tetvek ellen. Azonban csak a későn érő fajtákat érdemes permetezni, míg a már érőket nem tanácsos kezelni az idő rövidsége miatt, hiszen benne maradhat a szermaradvány a leszüretelt gyümölcsben. A kiskertekre jellemző, hogy a különböző fajok és a különböző érésidejű fák egymáshoz közel helyezkednek el, vigyázzunk tehát a permetszerek kijuttatásakor, hogy csak a szükséges helyre jusson a vegyszerből. Próbálkozhatunk a lombritkítással is ebben az időszakban, hogy szellősebb legyen a lombozat és szebb legyen a gyümölcs.

– Mi a helyzet a szőlővel?

– A szőlőnél szép termés mutatkozik idén, nincs nagy fertőzés a kedvező időjárás miatt. A most kezdődő csapadékosabb időszakban azonban érdemes odafigyelnünk, mert az esők után azonnal jelentkezhet a feketepenész, a peronoszpóra, sőt a lisztharmat is. Védekezésül permetezhetünk CabrioToppal.

Most lehet csonkázni a szőlőt, azaz elvégezni a zöldválogatást. Távolítsuk el a felesleges hónaljhajtásokat, hogy a lombozat szellősebb legyen, s a fürtöket jobban érje a nap fénye. Ahogy elnézem, a korai szőlőfajták, például a Néró, a Csabagyöngye, a Favorit 2-3 hét múlva elkezdenek érni. Ezeket a szőlőfajtákat is permetezhetjük most még, azonban figyeljünk oda, hogy milyen készítményeket használunk. Általánosságban elmondható, hogy a zöld, a sárga és a vörös jelzésű vegyszerek közül a korán érő fajtákra ilyenkor már csak a legenyhébbek, tehát a zöld jelzésűek alkalmazhatók.

Gondoljunk a gyomirtásra is, hogy tőkéinket, fáinkat ne fojtsa meg a gyom. Most időszerű megkapálni növényeinket vagy gyomirtóval kezelni az ültetvény területét.

– Milyen gondozást igényelnek a letermett gyümölcsfák?

A letermett fák esetében – ilyenkor elsősorban a kajszibarack, a cseresznye- és a meggyfák jönnek szóba – az a legfontosabb, hogy a termés súlya alatt vagy a szüret idején letöredezett ágakat távolítsuk el, és sebtapasszal, fagéllel vagy Fadoktorral kezeljük a vágási felületet, hogy a sérült rész ne fertőződjön el.

Elvégezhetjük az úgynevezett zöldmetszést is, kivághatjuk például a felesleges vagy a korona belseje felé törekvő ágakat. Különösen a kajszibarack esetében célszerű ilyenkor metszeni, mivel kevésbé fenyegeti a gutaütés fertőzése. Csak arra kell figyelni, hogy a beteg ágak eltávolítása után alaposan fertőtlenítsük a vágószerszámainkat kétszázalékos hypo-oldattal. Egyébként sem árt fertőtleníteni a metszőollót, a kést és a fűrészt, valahányszor végeztünk egy-egy fa metszésével, hogy megakadályozzuk a fertőzések tovaterjedését az egészséges fákra.

A bokroknál, elsősorban a ribiszkénél és a köszméténél ilyenkor már érdemes eltávolítani a letermett hároméves ágakat. Ezáltal szebbek lesznek az új hajtások, jobban nőnek, nagyobb termésre számíthatunk a következő évben.

Amennyiben fertőzés lép fel, a letermett fák permetezése is fontos, akár a gombabetegségek, akár a kártevők ellen – ez utóbbiak közül leginkább a levéltetű szokott gondot okozni. A permetezés hatására a levéltetvek például nem tudják lerakni a fákon a következő évi tojásaikat, s csökkentjük a kórokozók számát is, így a mostani vegyszeres kezeléssel a jövő évi termésünket alapozzuk meg. Azt se feledjük, hogy egy esetleges korai lombhullás is veszélyeztetheti a következő évi termést. Ha most megtisztítjuk a fáinkat, azzal két jövő évi permetezést takaríthatunk meg, azaz anyagilag is megéri védekezni.

– Érdemes locsolni ilyenkor?

Ami a gyümölcsfák locsolását illeti, mindig a rendelkezésünkre álló vízmennyiségből kell kiindulnunk. Elsősorban a még termő fák vízutánpótlásáról tanácsos gondoskodni. Megéri azonban a letermett fákat is öntözni, hiszen így biztosabban beérnek azok a rügyek és ágak, amelyektől a jövő évi termést várhatjuk. A már leszüretelt fák tápanyag-ellátásáról is gondoskodjunk, hasonló megfontolásból.

pszv