Magyar település ellen szavaztak magyar képviselők

Ülésezett az Ungvári Járási Tanács

2011. július 8., 10:00 , 547. szám

Az Ungvári Járási Tanács múlt szerdai ülésén a képviselők magyar segítséggel szavazták le a Szalókai Községi Tanács földigényét.

Mint ismeretes, az Ungvári Járási Tanács június 29-én két héttel korábbi ülését folytatta, miután akkor a Régiók Pártja (PR) képviselői mindjárt az első napirendi pont megvitatása után kivonultak az ülésteremből. Tudvalévő, hogy az önkormányzat tavalyi alakuló ülésén a járási tanács visszavonta a közigazgatási hivataltól az általa hagyományosan az adminisztrációra átruházott közigazgatási hatásköröket, beleértve az állami és önkormányzati intézmények vezetőinek kinevezési jogát is. A ungvári járásközi ügyészség óvást emelt az önkormányzat döntése ellen, azonban a tanács – bár mindössze egy szavazaton múlt – nem hátrált meg, helyben hagyta korábbi határozatát – ezért vonultak ki a legutóbbi ülésről a hatalompárti képviselők. Az azóta eltelt egy hét alatt az a salamoni döntés született hatalmi körökben, hogy a járási tanács ismét átadja ugyan a közigazgatásnak a működéséhez szükséges hatásköröket, azonban az adminisztráció senkit sem válthat le és nevezhet ki a járás beleegyezése nélkül.

Napirendre került az ülésen a Szalókai Községi Tanács igénylése is. Az ungvári járási magyar település ahhoz kérte a járási önkormányzat hozzájárulását, hogy a település területét kibővíthessék mintegy száz hektárnyi, eddig a járási önkormányzat tulajdonát képező területtel.

„A szakbizottság ülésén, melynek magam is tagja vagyok, senkinek sem volt különösebb ellenvetése a földátadással kapcsolatban, egyedül a járási adminisztráció elnöke beszélt ellene – mondta el lapunknak Szallár Sándor, a KMKSZ – UMP képviselője. – A múlt heti tanácsülésen ennek ellenére a többség leszavazta a kérdést. A nemmel voksolók között volt többek között két magyar iskola, a kisgejőci és a palágykomoróci igazgatója, valamint a tanács UMDSZ-es képviselői is egy magyar falu ellen szavaztak.”

zzz