Újra a nyugdíj kiszámításáról

2011. július 8., 10:00 , 547. szám

„Szeretnék visszatérni az Állami Nyugdíjalaphoz. Korábban jó tíz éven keresztül vállalkozóként dolgoztam. Ebben az időszakban nem volt fizetésem, hanem az elvégzett munka utáni jövedelemből éltem. Mit írjak ezek után a megkövetelt bármely 60 hónapos időszakban kapott fizetésemről kiállítandó igazolásba?”

– A konkrét eset részleteinek ismerete nélkül csak azokat a szempontokat lehet felvázolni, amelyeket érdemes figyelembe vennie. 1) A nyugdíj mértéke több tényező függvénye, amelyek közül a legfontosabb a nyugdíjalapba a biztosítási időszak alatt befizetett járulék nagysága. 2) A szóban forgó nyugdíjjárulék nagysága függ: a) az ön „hivatalos” jövedelmének nagyságától, amelyre munkavállalóként vagy vállalkozóként tett szert (amennyiben magánvállalkozó volt, s az „általános” szabályok szerint adózott); b) az egységes vagy rögzített adó mértékétől (amennyiben magánvállalkozóként az egyszerűsített eljárás szerint adózott). 3) A „hivatalos” jövedelmen vagy béren ilyenkor a megfelelő hivatalos állami okmányokban bevallott bevétel vagy fizetés mértéke értendő. 4) Az egyszerűsített eljárás szerint adózó magánvállalkozók rendszerint a nyugdíj minimális összegét kapják, miután adójuk részeként a minimális hozzájárulást fizetik a nyugdíjalapba.

A fentiek figyelembe vételével mérlegelheti, érdemes-e a nyugdíja kiszámításánál figyelembe vett bármely, 200. 07. 01. előtti 60 munkával töltött hónapnyi időt abból az időszakból megadni, amikor magánvállalkozóként működött (ha éppen a 2000. 07. 01. előtti időszakban tevékenykedett magánvállalkozóként).

hk