Mi várható a műszaki vizsga eltörlését követően?

Gépkocsivezetőknek

2011. július 15., 10:00 , 548. szám

Miután az ukrán parlament elfogadta, az államfő pedig aláírta azt a törvényt, melynek értelmében Ukrajnában eltörlik a magánszemélyek által üzemeltetett, haszonszerzés céljára nem használt személygépkocsik kötelező műszaki vizsgáját, az ukrán társadalomban és a sajtóban azt latolgatják, vajon milyen következményei lesznek a műszaki vizsga eltörlésének, ki fog ebből hasznot húzni.

A Dengi.ua hírportál értesülései szerint a közlekedésrendészet már megvásárolt 27 mobil diagnosztikai állomást, amelyekkel a közlekedésrendészek bárhol meg tudják vizsgálni az általuk megállított autók műszaki állapotát. Vaszil Rubljuk, a DAI autós-technikai szolgálatának vezetője újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a közlekedésrendészet a mobil diagnosztikai állomások segítségével az utakon fogja erősíteni a kontrollt és könyörtelenül ki fogják iktatni a forgalomból a nem megfelelő állapotban levő járműveket.

Azonban a törvény elfogadásával a közlekedésrendészet többé nem felügyelheti a magánszemélyek személyautóinak műszaki állapotát, ezt a funkciót a jövőben az autószerviz-állomások fogják ellátni. Ezzel kapcsolatban sokakban felmerült az aggály, hogy a szervizállomásokon elvégzendő vizsgálat sokkal drágább lesz, mint amennyibe a DAI-nál került. A szervizállomások tulajdonosai azonban bejelentették, hogy nem fogják jelentősen emelni az árakat, így „csak” mintegy 50–100 hrivnyával kell majd többet fizetniük az autótulajdonosoknak a járművek műszaki állapotának vizsgálatáért, ahhoz képest, amennyibe a DAI-nál került, viszont azt ígérik, hogy nem kell majd hosszú napokig sorban állniuk az autósoknak.

Az autótulajdonosok tartottak attól, hogy a kötelező műszaki vizsga eltörlését követően a biztosítótársaságok megemelik a CASCO-biztosítás díját, azonban a biztosítótársaságok vezetői kijelentették, hogy nincs szándékukban emelni a díjat, mivel az utóbbi évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az autók meghibásodása csekély mértékben vezetett balesethez. A 2010. évi statisztikák szerint a balesetet szenvedett autók csupán kevesebb mint egy százaléka volt nem megfelelő műszaki állapotban.

Ugyancsak jelentős mértékben egyszerűsítették más járművek kötelező műszaki vizsgáztatásának rendjét. Így például a kevesebb mint két éve üzemeltetésben levő, üzleti tevékenységre használt személygépkocsiknak nem kell kötelező műszaki vizsgán átesniük.

További fontos újdonság, hogy az Adminisztratív jogsértések törvénykönyvéből kikerült az a büntetési tétel, miszerint tilos olyan jármű használata, amely nem ment át a műszaki vizsgán. Fontos változás továbbá, hogy a sofőr ezentúl csak felmutatni köteles az okmányokat az őt megállító közlekedésrendésznek, nem köteles azokat átadni.

(bj/dengi.ua/segodnya.ua)