Újratanítják a népi kultúrát

I. Mezőgecsei Néptánc- és Kézművestábor

2011. július 22., 10:00 , 549. szám

Ötvenöt gyerek számára jelent tartalmas és szórakoztató nyári programot a beregszászi járási Mezőgecsén megszervezett egyhetes néptánc- és kézművestábor, ahol a helyi gyerekek autentikus néptáncot, népdaléneklést, fafaragást, pokrócszövést, nemezelést is tanulhattak.

Nemrégiben turistaként látogatott Kárpátaljára Szegvári Ildikó koreográfus, néptáncoktató, egy tatabányai művészeti iskola igazgatója, aki 200 gyereket tanít jelenleg is néptáncra Tatabányán, koreográfiáival pedig országos elismertséget vívott ki magának.

A szervezett turistaút során Mezőgecsében töltöttek egy éjszakát, ismerkedve a kárpátaljai falusi vendéglátással. A helyi fiatalok Mojszejev-stílusú magyar néptáncát látva Szegvári Ildikó elhatározta: megpróbál tenni valamit, segít, hogy a gecsei gyerekek is megtanulhassák, miként kell az eredetit táncolni. Az elhatározást tett követte, Szegvári Ildikó négy gyermekével visszajött Mezőgecsébe, és Mester András helyi polgármesterrel, valamint a helyi KMKSZ-alapszervezettel és a Mezőgecsei Hagyományőrző és Falufejlesztő Egyesülettel együttműködve megszervezték az I. Mezőgecsei Néptánc- és Kézművestábort.

Mester András polgármesterrel a mezőgecsei kultúrházban találkoztunk, ahol a gyerekek a nemezeléssel ismerkedtek. A program kapcsán a polgármester elmondta: „A táborunkban a néptáncon és népdaléneklésen van a fő hangsúly, de mellette nagyon népszerű kézműves-foglalkozások is vannak. Egyhetes a tábor, vasárnap kezdődött és szombaton este ér majd véget, amikor egy zárókoncert keretében a két korcsoportra osztott 55 gyerek bemutatja a megtanult táncokat, elénekli a népdalokat, és kiállítjuk az elkészült tárgyakat. A fafaragást a csetfalvai Gergely István tanítja a gyerekeknek, utcanévtáblákat faragnak, amelyekre valóban szükség van a falunkban. A gyerekek számára ingyenes a tábor, de étkezést csak a tanárok számára tudunk biztosítani. A Bethlen Gábor Alap támogatására számítunk, a pályázatunkat hozzájuk már benyújtottuk. Nagyon köszönjük Szegvári Ildikónak és gyermekeinek, hogy ingyen elvállalták ezt a munkát. A Rákóczi-főiskola hallgatói is segítenek nekünk, akik szakmai gyakorlaton vannak a mezőgecsei óvodában, de segít a könyvtárosunk, a kultúrház vezetője, valamint Popovics Katalin, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke, és mindennap itt vagyok én is a községháza munkatársaival együtt.

A foglalkozások reggel kilenctől kezdődnek, az 5–10 éves kicsik kézműves foglalkozásokon vesznek részt, a tízévesnél idősebbek ezalatt táncolnak és népdalokat tanulnak. Délután a kicsik táncolnak, a nagyok ismerkednek a kézműves mesterfogásokkal. Este öttől pedig kezdődik a táncház, előbb vegyesen kicsik-nagyok egy órán át, majd maradnak a nagyok.”

A Mezőgecsei Általános Iskola egyik termében zajlott a tánctanítás, ahol élő zenére igyekeztek a helyi fiatalok elsajátítani a lépéseket és a koreográfiát. A rövidke szünetben beszélgettünk Szegvári Ildikóval: „Tatáról érkeztem a négy gyermekemmel, mindegyikük táncol, zenél, énekel és kézműves kismester is van köztük. Én már harminc éve foglalkozom a magyar népi kultúra terjesztésével, erre tettem fel az életemet. De több éve arra is, hogy a szórványban élő magyaroknak tudjak segíteni. Otthon minden évben szervezünk jótékonysági esteket, nemrég a viski óvoda számára gyűjtöttünk össze 730 ezer forintot. Olyan magyar közösségeknek szeretnék segíteni, akik más népek közé beékelődve és nyelviségükben megszorítva élnek, hogy megmaradhassanak. Hol pénzzel segítünk, hol úgy, mint most – önköltségen eljöttünk és ezt a tábort is végigvisszük, nem kérünk érte fizetést. Már fellépőruhákat is gyűjtögetünk a csapatnak, de a népviselet nálunk is igen drága. Továbbá szeretnénk segíteni a polgármesteri hivatalnak helyt adó mezőgecsei Kajdy-kúria tetőszerkezetének felújításában is.”

Badó Zsolt