Szakmai fórum a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban

2011. szeptember 23., 10:00 , 558. szám

A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban 2011. szeptember 16-án került sor a Határon átnyúló pedagógiai tapasztalatcsere és fejlesztés című II. szakmai fórumra. A rendezvényre a járás különböző iskoláiból érkeztek meghívottak. A fórum előzményeként 2011. május 31-én nyitókonferenciát rendeztek Nyíregyházán, majd június 23-án a Szent Atanáz Görögkatolikus Főiskolán tartották meg az I. szakmai fórumot.

A rendezvényt a Napfelkelte Alapítvány támogatta, mely a 2010-es év végén a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceummal és a Viski 2. Számú Kölcsey Ferenc Középiskolával együttműködve pályázatot nyújtott be a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának, az iskolák oktatási segédeszközökkel, tanszerekkel való ellátásának támogatására.

A támogatás célja az említett tanintézmények oktatási körülményeinek javítása, valamint a szakmai tapasztalatszerzés elősegítése a határon innen és túl lévő iskolák között.

A karácsfalvai fórumon a líceum vezetője, Tóth Jenő atya köszöntötte a megjelenteket, majd Marosi István bégányi görög katolikus áldozópap előadása következett, melynek témája: Az oktatás múltja és jelene a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegyében. Ezt követően Braun László, a Megyei Oktatási Főosztály munkatársa a kárpátaljai nemzetiségi iskolák helyzetéről beszélt, majd Henkel Beatrix, az Ungvári Nemzeti Egyetem előadótanára Pedagógia keresztény szemmel címen tartott előadást. Az ebédet követően a líceum tanulmányi vezetője, Magyar Vita igazgatónő beszélt a líceumban folyó pedagógiai munkáról. Az iskola két tanulója, Péter Viktória és Vass Zsanett diákszemmel mutatták be a líceumot. A szakmai fórum utolsó előadását Szuhóczky Gábor közgazdásztól, a Napfelkelte Közhasznú Alapítvány titkárától hallhatták, aki a határon átívelő pályázati lehetőségekről számolt be. A tartalmas előadásokat követően egy vidám történetet láthattak a fórumon résztvevők a líceum színjátszó körének előadásában. A diákok a Remélem, nem lesz drága című vígjátékot adták elő.

A konferencia a karács­falvai líceum és a viski középiskola számára kedvező hírrel zárult. A nap folyamán megérkezett a Napfelkelte Közhasznú Alapítvány által vásárolt adomány egy része: 7 db számítógép, 1 db laptop, 1db digitális vetítő (projektor), valamint több csomag A3-as és A4-es papír. Az alapítvány a líceum könyvtári polcrendszerének a kialakítását is támogatja, amely a tervek szerint hamarosan elkészül. A program zárókonferenciájára a Viski 2. Számú Kölcsey Ferenc Középiskolában kerül sor szeptember 29-én.

(CS. F.)