Férjéhez „vezényel–hetik”-e a medikust?

2011. október 14., 10:00 , 561. szám

„Orvosnak tanulok az egyetemen. Kérdésem az volna, hogy amennyiben férjhez megyek, kötelező-e az egytemnek a férjem lakóhelye szerinti kórházba vezényelni engem internatúrára?”

– A gyógyszerészeti és egészségügyi felsőoktatási intézmények végzőseinek szakosodására (internatúra) vonatkozó rendelet kimondja, hogy az internatúra elvégzése kötelező formája a leendő medikusok diploma utáni felkészítésének. Azonban ebben az okmányban nincs olyan pont, amely az internatúra elvégzésének helyét konkrétan a házastárs lakó- vagy munkahelyéhez kötné.

Ugyanakkor egy másik, Az állami felsőfokú egészségügyi (gyógyszerészeti) oktatási intézmények állami megrendelés alapján képzett végzősei munkába állásának rendjéről címet viselő dokumentum kimondja, hogy munkába állasuk helyéről a felsőfokú oktatási intézményben működő foglalkoztatási bizottság dönt. Ez a bizottság döntése meghozatalakor a leendő medikus családi állapotát is figyelembe veszi. Ebből következik, hogy az internatúrára való vezényléskor is figyelembe kell vennie a bizottságnak a diák életkörülményeit.

Sajnos, levelében nem ír arról, megkapta-e már a vezénylését vagy sem. Ezért a helyzet két megoldása lehetséges. Amennyiben már megkapta a vezénylését, azt csak az egészségügyi minisztérium parancsával lehet megváltoztatni. Ezért nyújtson be a tárcához kérvényt a vezénylés módosításáról (a férj lakóhelyének megfelelően), amihez mellékelje a specialist szintű diplomája, a vezénylésről kiadott dokumentum, a házasságlevél, a személyigazolványának (benne a férj lakóhelye szerinti lakcímbejegyzéssel), és a férj felsőfokú végzettségét igazoló okmány másolatát, s az annak munkahelye által kiadott igazolást.

A második esetben, amennyiben még nem kapta meg a vezénylést, nyújtsa be a fentebb felsorolt okmányokat a vezénylésről döntő bizottságnak. Hasonló helyzetben rendszerint méltányolják a diákok kérését, azonban ilyenkor mégsem mehet senki biztosra.

hk