Timosenkót elítélték

Hét évet kapott az exkormányfő

2011. október 14., 10:00 , 561. szám

Kedden megtörtént az, amitől sokan tartottak, s amiről legalább ugyanannyian azt hitték, hogy nem lehetséges: Julija Timosenko exkormányfőt, az ellenzéki BJUT–Batykivscsina vezérét letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy kijevi bíróság. Gyakorlatilag az egész világ tiltakozott a politikailag motiváltnak minősített ítélet ellen. A kérdés most az, mekkora nyomást képes gyakorolni a nemzetközi közvélemény Ukrajnára?

Rogyion Kirejev bíró egyenesen a gázügyben meghozott ítélete kihirdetésével kezdte a keddi bírósági ülést. Mint emlékezetes, Ukrajna Legfőbb Ügyészsége még áprilisban bűnügyi eljárást indított Timosenko ellen, hatalommal és hivatali helyzettel való visszaéléssel vádolva az exminiszterelnököt. Az ügyészség szerint a 2009-ben Oroszországgal kötött gázszerződésekkel Timosenko kormányfőként több mint 1,5 milliárd hrivnya kárt okozott az országnak, pontosabban a Naftogaz Ukrajini nemzeti energetikai társaságnak.

A Kirejev által felolvasott ítélet kimondja, az ellenzék vezetője bűnös az ellene felhozott vádakban, s ezért hét év börtönbüntetésre ítélte a volt kormányfőt. Halmazati büntetésként Julija Timosenkót három évre eltiltották állami tisztségek betöltésétől. A bíróság határozata értelmében Timosenko az ítélet jogerőre emelkedéséig őrizetben marad.

A BJUT–Batykivscsina részéről azonnal bejelentették: fellebbeznek az ítélet ellen az ukrajnai bíróságoknál, s szükség esetén az emberi jogok európai bíróságánál is.

Maga Timosenko a tárgyalás szünetében ismételten tagadta az ellene felhozott vádakat. „Sem a világon, sem Ukrajnában nem hisz senki az itt felhozott bűncselekményekben – mondta. – Éppen ezért senkinek, sem Janukovicsnak, sem Kirejevnek nem sikerülhet bemocskolni az én becsületes nevemet”. Timosenko arra szólította fel az ukránokat, hogy ne féljenek a „rezsimtől”. „Ha félni fognak, az önök életével ugyanúgy elbánnak, mint Ukrajnával” – hangsúlyozta a korrespondent.net beszámolója szerint.

Az ítélethirdetés idején, s az azt követő órákban Julija Timosenko hívei és ellentüntetők gyülekeztek a bíróság épületének közelében, amelyet a rendőrség különleges egységei biztosítottak. Sajtóinformációk szerint mintegy hatezren lehettek. Néhány tüntetőt azok közül, akik megpróbálták akadályozni a forgalmat a Hrescsatyikon, a rendőrök őrizetbe vettek, a Femen meztelenül tüntető aktivistáit elvezették.

A nemzetközi közvélemény határozottan elítélte a kijevi bírósági döntést. Az amerikai kormány a büntetőeljárást politikailag motiváltnak minősítette és Timosenko szabadon bocsátását sürgette. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy az exkormányfő elítélése komoly kérdéseket vet fel Ukrajnának a jogállamiság és a demokrácia iránti elkötelezettségével kapcsolatban – jelentette az MTI.

Az Európai Unió mélységes csalódottságának adott hangot Catherine Ashton. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője állásfoglalásában megállapította, hogy a büntetőper lefolytatása során nem tartották tiszteletben a tisztességes, átlátható és független jogi eljárás nemzetközileg elfogadott normáit. Ashton szerint Ukrajnában az igazságszolgáltatást politikailag motivált módon, szelektíven alkalmazzák az ellenzék vezetőivel és a korábbi kormány tagjaival szemben. Az Európai Unió felszólította az ukrán hatóságokat, hogy biztosítsák a tisztességes, átlátható és pártatlan eljárást Timosenko fellebbezési ügyének elbírálásakor, illetve volt kormánytagokkal kapcsolatos más ügyekben. Ashton az állásfoglalásban külön kitért arra: a fellebbezési jogot nem szabad csorbítani azzal, hogy a vádlottat korlátozzák a választásokon való indulásban, beleértve a jövőre esedékes parlamenti választásokat.

Moszkvában a bíróság döntésének oroszellenes aspektusára hívták fel a figyelmet. Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata szerint Julija Timosenkót tulajdonképpen a Gazprom és a Naftogaz közötti érvényes, jogilag kötelező, senki által vissza nem vont megállapodások miatt ítélték el, a két ország között 2009-ben megkötött gázmegállapodás Ukrajna és Oroszország törvényeinek és a nemzetközi normáknak megfelelően köttetett. Az orosz fél tiszteletben tartja az ukrán állam szuverenitását és Ukrajna bíróságának függetlenségét, ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy számos ország kormánya és a nemzetközi közvélemény úgy tekint erre az egész bírósági eljárásra, mint amelyet kizárólag politikai motívumok alapján kezdeményeztek – áll a meglehetősen visszafogottnak mondható hivatalos orosz reakcióban.

szcs