Tehetségpontok nyíltak Kárpátalján

2011. október 28., 10:00 , 563. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, amelynek feladatköre a tehetségek felkutatása és a tehetséggondozás, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel (KMPSZ) együttműködve október 22-én egy régóta dédelgetett álmát váltotta valóra: Kárpátalján hat tehetségpontot nyitott. A 8–18. éves korosztályt magába foglaló jövendő géniuszokkal ezen központokban (Ungvár, Nagydobrony, Beregszász, Bátyú, Tiszaújlak, Aknaszlatina) elismert pedagógusok foglalkoznak közösen kidolgozott program alapján. Az érdeklődést jelzi, hogy egyedül a beregszászi körzetben több mint ötszáz tanuló jelezte részvételi szándékát.

Lapunk munkatársának a beregszászi tehetségpont megnyitóján Riskó Márta, a KMPSZ beregszászi járási regionális elnöke, valamint Váradi Natália, a „Genius” Jótékonysági Alapítvány irodavezetője elmondta: Magyarországon már több éve működnek a tehetséges gyermekek fejlesztését elősegítő tehetségpontok, melyekben az általános és a középiskolában elsajátítható tudásnál magasabb szinten adnak a gyereknek elméleti és gyakorlati tudást. Az anyaországi példa nyomán kezdtük el mi is a munkát: a „Genius” Jótékonysági Alapítvány koordinálásával, szakmai tapasztalatokkal rendelkező pedagógusok részvételével egy ún. „tehetségsegítő tanács” alakult, akik figyelmüket az iskolákban oktatott legfőbb tantárgyakra, valamint a testnevelésre terjesztették ki, s kidolgoztak egy közös képzési programot. A tehetségpontok munkájához három szakcsoportot szerveztek: alsós tanulói (3–4. osztályok), valamint humán és reál csoportokat, melyeken belül korcsoportokra történő lebontásban foglalkoznak a gyerekekkel. Ami a tantárgyakat illeti: az alsó osztályos tanulókat magyar nyelvből, olvasásból és matematikából fejlesztik majd, a humán szakcsoportban a magyar nyelv, az irodalom, a művészettörténet, a történelem, valamint az ukrán és más idegen nyelvek képezik a tantárgyakat. A reál szakcsoportot választó tanulók a matematika, az informatika, a fizika, a biológia, a kémia, a földrajz „világában” mélyedhetnek el. Mind a humán, mind a reál szakcsoportbeli foglalkozások két különböző hétre vannak osztva, hogy azok a gyerekek, akik párhuzamos irányultságú érdeklődéssel is rendelkeznek, igény esetén részt tudjanak venni a másik szakcsoport foglalkozásain is.

Az alapítványnak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert pályázata eredményeként összesen 6 tehetségpont megnyitására nyílt lehetőség: az Ungvári Dayka Gábor Középiskolában és Nagydobronyban, Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, valamint Bátyúban, Tiszaújlakon, illetve Aknaszlatinán. A tehetségpontok munkájába a több mint száz, levélben megkérdezett tanintézményből eddig összesen több mint 1300 tanuló jelezte részvételi szándékát.

A jövő kapcsán megtudtuk, hogy a tervek szerint „össz-tehetségnapokra” is sor kerül majd, melyeken a tehetségpontok legtehetségesebb tanulói vehetnek majd részt. Számukra a tudás megmérettetését, valamint a kikapcsolódást szolgáló programokat szerveznek majd. A szervezők az alkalmakra szándékukban áll meghívni olyan kárpátaljai értelmiségieket is, akiknek munkáját külföldön is elismerés övezi, az ő példájukon igazolva: van értéke a tudásnak és a tehetségnek.

Mint megtudtuk, tantárgyi csoportonként egy hét végén napi négy órában kerül sor interaktív foglalkozásokra. Az órák időtartama 60 perc. A tehetségpontba érkező diákok utaztatása, valamint napi egyszeri étkezése biztosítva van.

A tehetségpontok működtetését a Bethlen Gábor Alap, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatja.

F.Zs.