A hererák

2011. november 11., 09:00 , 565. szám

Pár napja, fürdés közben kitapintottam egy kis dudort az egyik herémen, mely korábban nem volt ott. Félek, hogy nem rákos daganatról van-e szó, s ha igen, felépülhetek-e a betegségből – érdeklődött szerkesztőségünknél egy barkaszói olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Oroszi Pál onkológus, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ főorvosa válaszol.

– A hererák nem a leggyakoribb rákos megbetegedés, de jó, ha a férfiak tisztában vannak vele, hogy ez a kór a daganatos betegségek egyik agresszív fajtája, mely általában a heregolyók egyikét támadja meg – magyarázza beszélgetőtársam. – Elsősorban a fiatalabb férfiaknál jelentkezhet, 16 és 45 év között, de ritka esetekben idősebb életkorban is előfordulhat. Hogy miért leginkább 45 év alatt veszélyezteti a férfiakat? Ezzel kapcsolatban még folynak a kutatások, s a kérdés kapcsán több teória is napvilágot látott. Valószínű, hogy a kór összefügg a herékben zajló hormonális folyamatok gyorsaságával, s mivel ezek a folyamatok aktívabban zajlanak le a 45. életév betöltése előtt, mint később, ezért a betegség is elsősorban ekkor jelentkezhet. Ajánlom, hogy minden férfi legalább havonta egyszer tapintással vizsgálja át a heregolyókat, tisztázva: sima-e a felületük, nem jelent-e meg valamelyikükön göb, nem észlel-e valamelyikükben megkeményedést, illetve nem nagyobbodott-e meg a herék egyike. Ha pedig felfedezte a dudort vagy a heregolyó megnövekedését, azonnal forduljon szakorvoshoz. A betegség diagnosztizálásában jelentős szerepet tölt be a nevezett szerv ultrahangvizsgálata, a modern berendezésekkel ugyanis viszonylag könnyen kideríthetjük, hogy tényleg történt-e kóros elváltozás. Ezt követi a szövettani elemzés, helyi érzéstelenítés mellett biopsziát végzünk, mintát veszünk a csomósodásból, s ezt megvizsgálva derítjük ki: jó- vagy rosszindulatú daganattal állunk-e szemben.

– A dudor megjelenésén kívül egyéb tünetek is jelzik a betegség megjelenését? Milyen áttétek jelentkezhetnek, s miként lehet kigyógyulni a kórból?

– A göb felbukkanásán kívül kezdetben semmilyen más szimptóma sem jelzi a daganat kialakulását. Nagyon ritkán, s inkább csak a metasztázisok (áttétek) képződése után kezd fogyni, gyengülni a páciens, fájdalmak pedig csak a végső stádiumban léphetnek fel. Ezért fontos, hogy már a csomósodás kitapintása után keresse fel a beteg az orvost, mert a kezelés jóval eredményesebb, ha már az áttétek felbukkanása előtt megkezdjük azt, mint ha csak a metasztázisok kialakulása után kerül szakorvoshoz a páciens. Tudnunk kell, hogy a hererák gyakran vált ki áttéteket, melyek a szervezet bármelyik részében kialakulhatnak, de leginkább a tüdőkben, valamint a hasüreg mögött található nyirokcsomókban tűnnek fel, s itt figyelmeztetném a betegeket, hogy ha csupán fél centiméter átmérőjű is a göb, s hosszabb ideig nem is növekszik tovább, már akkor is nagy valószínűséggel kialakulhatnak a metasztázisok. A kór elhanyagolása esetén pedig épp az áttétek vezethetnek halálhoz, bár ritkábban maga a hererák is tragikus következményekkel járhat.

Az orvosi vizsgálatokat bármelyik járási kórházban, illetve a Munkácsi vagy a Tiszaújlaki Keresztyén Egészségügyi Központban elvégzik/elvégezzük, a terápiára viszont Kárpátalján csak a megyeközpontban tudnak sort keríteni. A kezelés elsősorban műtéti beavatkozást jelent, melyet vagy a Kárpátaljai Megyei Kórházban, vagy a Kárpátaljai Megyei Onkológiai Gondozóban hajtanak végre, s általában az operáció után, de szükség esetén néha előtte is kemoterápiának, illetve sugárkezelésnek vetik alá a beteget. A teljes kezelés és gyógyulás esetenként fél évig is elhúzódhat. Az idejében megkezdett gyógykezelés esetén azonban a páciens nagyon jó eséllyel teljesen felépül, egészséges gyermekeket nemzhet, teljes értékű életet élhet. Természetesen a továbbiakban évi rendszerességgel kontrollvizsgálatokra kell jelentkeznie a lakóhelye szerint illetékes járási kórház urológusánál vagy onkológusánál.

– Tehetünk-e valamit a hererák megelőzéséért?

– Nagyon fontos, hogy a szülők minden újszülött fiú világrajövetele után, azonnal vizsgálják meg, hogy leereszkedtek-e a heréi a herezacskóba, mivel ha valamelyik heregolyó nem ereszkedik le teljesen, akkor megnő a hererák későbbi kialakulásának a veszélye. Amennyiben a probléma fennáll, urológushoz kell vinni a gyermeket, aki eldönti, mikor végezze el a here leereszkedéséhez vezető kis műtétet, melyre többnyire már az iskoláskor elérése előtt sort kerítenek.

Lajos Mihály