A többség nem akart foglalkozni a nagymuzsalyi aranybányával

Ülésezett a Beregszászi és az Ungvári Járási Tanács

2011. november 18., 09:00 , 566. szám

November 11-én, pénteken került sor a Beregszászi Járási Tanács soros ülésére, melynek napirendjén több fontos kérdés megvitatása szerepelt, többek között a jövő évi járási költségvetés irányszámainak jóváhagyása, ám a testület úgy döntött, hogy erre a kérdésre a következő, decemberi ülésen térnek vissza, amikorra remélhetőleg az ország és a megye is rendelkezni fog a parlamenti, illetve a megyei tanácsi képviselők által jóváhagyott költségvetéssel.

Heé Roland, a „KMKSZ”–UMP frakciójának helyettes vezetője napirend előtti felszólalásában indítványozta, hogy vegyék napirendre a nagymuzsalyi aranybánya kérdésének megvitatását, azonban Bihari András, a testület UMDSZ-es elnöke arra kérte a testületet, hogy az aranybánya ügyét csak azt követően tárgyalják, hogy a tanács által létrehozott bizottság befejezi az aranybánya működése körül kialakult helyzet vizsgálatát. Az elnök szavazásra bocsátotta a kérdés napirendre vételét, ám az indítványt csak a „KMKSZ”–UMP frakciója támogatta, a többi politikai erő képviselői egyhangúlag ellene szavaztak.

Heé Roland lapunk érdeklődésére elmondta, hogy november 4-ei ülésén a Nagymuzsalyi Községi Tanács döntést hozott, miszerint jóváhagyja, hogy az aranybányát korábban üzemeltető állami cég ismét megkapja a bánya működtetéséhez, legalábbis a már felszínen levő anyag elszállításához szükséges engedélyeket. Mint jelezte, a „KMKSZ”–UMP magyarázatot kívánt kapni a Beregszászi Járási Tanácstól és a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivataltól arra vonatkozólag, milyen álláspontot foglalnak el a nagymuzsalyi aranybánya újbóli beindításával kapcsolatban. A frakcióvezető-helyettes felháborítónak tartja, hogy nem jelent meg a járási tanács ülésén Ficaj László nagymuzsalyi polgármester, akitől a „KMKSZ”–UMP képviselői választ kívántak kapni azon kérdésre, milyen okok vezérelték a községi tanácsot ominózus határozatának meghozatalában, hiszen köztudott, hogy az aranybánya újbóli beindítása súlyos ökológiai katasztrófákhoz vezethet, amelyet elsősorban Nagymuzsaly lakosai fognak érzékelni.

* * *

Aznap került sor az Ungvári Járási Tanács soron kívüli ülésére is, melyen a megyei költségvetés által kiutalt pénzek átcsoportosításáról döntöttek a képviselők. Szallár Sándor, a „KMKSZ”–UMP frakciójának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az ungvári járási magyarság szempontjából a következő fontos döntések születettek: a testület megszavazta, hogy 200–200 ezer hrivnyát utal ki műfüves sportpálya létesítésére Szürtében, illetve az óvoda épületének felújítására Korláthelmecen, továbbá 80 ezer hrivnyát az ungvári járási költségvetésből a Nagygejőci Községi Tanács részére ingatlan vásárlása céljából, melyben óvodát kívánnak létesíteni.

B. J.