VI. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencia

2011. november 18., 09:00 , 566. szám

November 12-én ismét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) adott otthont az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferenciának. A „Genius” Jótékonysági Alapítvány és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szervezésében megrendezésre kerülő tudományos plénum ünnepélyes megnyitójára a tanintézmény Győr termében került sor. A konferenciára a KMF-ről, a Debreceni Egyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Kijevi Szlavisztikai Egyetemről, valamint az Ungvári Nemzeti Egyetemről érkeztek hallgatók.

A rendezvényt Váradi Natália, a „Genius” Jótékonysági Alapítvány irodavezetője nyitotta meg, köszöntve a vendégeket: dr. Brenzovics Lászlót, a „Genius” Jótékonysági Alapítvány elnökét, Orosz Ildikót, a KMF elnökét, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának képviseletében Tóth István főkonzult és Kerekes Henrietta konzul asszonyt, valamint a három szekcióban zajló konferencia vezetőit, és kiemelten a kárpátaljai tudományos élet ifjú kutatóit.

Az eseménynek helyet biztosító tanintézmény képviseletében köszöntötte a jelenlévőket dr. Orosz Ildikó is, örömmel konstatálva, hogy immár a 6. tudományos diákköri konferenciára kerülhet sor. Orosz Ildikó elmondása alapján most kizárólag olyan kárpátaljai diákok pályázatát fogadták el, akik felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A jövő év májusában azonban külön konferencia keretében lehetőséget biztosítanak azon fiatalok tudományos bemutatkozására is, akik lelkesen kutatnak, ugyanakkor már nem felsőoktatási intézmények hallgatói.

Üdvözölte a jelenlévőket Tóth István főkonzul is. Elismerően szólt a főiskoláról, mely a kárpátaljai magyar fiatalok pedagógiai pályára történő felkészítésén kívül tudományos bázisként is funkcionál, melynek egyik példája ez a konferencia is. Kiemelte a bírálati rendszer értékét, mely nem provinciális szintű: a szekcióvezetők a diákokat a magyarországi tudományos diákköri konferenciák bírálati rendszerét figyelembe véve pontozzák, s ezzel a döntést az egyetemes magyar tudományosságra érvényes kritériumok alapján hozzák meg.

A „Genius” Jótékonysági Alapítvány képviseletében Brenzovics László mondott köszöntő szavakat, aki a tálentumokról szóló bibliai történetet idézte, megemlítve, hogy a tálentum szó sok nép nyelvében – így a magyarban is – „tehetséget” jelent. „S hogy mit jelent ez a példázat? – tette fel a kérdést az elnök. – Először is azt, hogy az Isten mindenkinek ad tehetséget, kinek többet, kinek kevesebbet. Azonban a tehetség önmagában nem elég, azzal jól kell gazdálkodni, hiszen aki azzal jól gazdálkodik, meg tudja tehetségét többszörözni. Aki azonban nem jól sáfárkodik a saját tehetségével, az nem haladhat előre, s elveszítheti a meglévőt is.” Brenzovics László kiemelten szólt még a tanári hivatásról, hiszen a tanárok – akárcsak a történetben tálentumokat adó gazda – a saját tudásukat adják át a diákoknak, hogy azok azt hasznosítani tudják.

A bírálók a 15 perces előadások eredményeként a következő döntést hozták: a történelem és társadalomtudományi szekció legjobb előadásának Fábián Zoltánnak, a KMF diákjának A településen belüli etnikai térszerkezet vizsgálata a Nagyszőlősi járás részben magyarlakta helységeinek példáján c. előadását ítélték (Témavezető: Molnár József). A filológia és néprajztudományi szekció legjobb előadójának Hájas Csilla, a KMF diákja bizonyult a Janikovszki Éva antiautoriter munkássága és aktualitása a 21. században című témájával (Témavezető: Beregszászi Anikó). A matematika és természettudományi szekció legjobbjának pedig Horváth Zoltán, szintén a KMF diákja bizonyult a Speciális Riemann-terek vizsgálata előadással (Témavezető: Bacsó Sándor, PhD, habil.). A további eredményeket és a dolgozatokat a „GEnius” a honlapján közzéteszi, illetve lehetőség szerint szerkesztett formában megjelenteti.

Fischer Zsolt