Az aerofagia (levegőnyelés)

2011. november 25., 09:00 , 567. szám
Dr. Jakab Lajos badalói családorvos

Jó ideje gyakran felfúvódom, úgy érzem, tele vagyok levegővel, illetve egyéb gázokkal, s mivel irodában dolgozom, számomra, illetve a kollégáim számára is zavaró, hogy sokszor kell böfögnöm (előfordult, hogy egy órán át folyamatosan dőlt belőlem a levegő), s gyakran járok a mosdóba, hogy megszabaduljak a végbelemen át távozni „szándékozó” gázoktól. Mindez rossz hatással van a közérzetemre, s jóformán ellehetetleníti a folyamatos munkavégzést. Mit tegyek, hogy megszabaduljak ettől a kellemetlen állapottól? – fordult levélben szerkesztőségünkhöz egy nagybégányi olvasónk. Kérdéseit dr. Jakab Lajos badalói családorvoshoz továbbítottuk.

– A kezelőorvos sokszor tanácstalanul tárja szét a kezét, ha betegeitől azt hallja: puffadás. Betegség vagy neurotikus tünet is állhat a bélgázok felszaporodása mögött – magyarázza a doktor. – Általában az emésztőrendszerben (a gyomorban, a belekben) adott mennyiségű levegő és úgynevezett bélgáz található, melynek összmennyisége 1,5-2 deciliter. Ha ebből fölösleg keletkezik, akkor a szervezet böfögés révén (illetve más módon) igyekszik ettől megszabadulni. Az aerofagia (levegőnyelés) leggyakoribb kísérőtünete a böfögés. Ez lehet gyors evés, nem megfelelő ivási szokások következménye, ritkábban cigarettázás vagy túl sok rágózás miatt fellépő állapot, de szív-, illetve tüdőbetegségek, valamint idegrendszeri kórok is szerepelhetnek az okok között. A lenyelt nagy mennyiségű levegő egyes területeken megreked, és jellegzetes panaszokat vált ki. Ezért is fontos már a csecsemők „büfiztetése” is szoptatás, étkezés után. A hasi puffadás okának kivizsgálása függ a kísérő tünetektől, a páciensek életkorától, a panaszok fennállásának idejétől. Idősebbeknél a hirtelen fellépő panaszok – fogyással, étvágytalansággal és esetleg véres széklettel kísérve – szervi okokra is utalhatnak.

– Milyen kezeléssel lehet meggyógyítani a kórt, s miként lehet elejét venni a kialakulásának?

– Amennyiben a panaszokat bélmozgási zavar idézi elő, úgynevezett prokinetikumok (gyomor- és bélürülést elősegítő gyógyszerek) adása javasolt, ezenkívül székletrendezés, diéta (zsírszegény étrend, durva rostok, gázképző hüvelyesek, gyümölcsök kerülése, epekímélő táplálékok fogyasztása), gáztalanító gyógyszerek (Espumisan, Motorix) adása is hatásos lehet. Következzék végül néhány tanács, melyek megfogadásával megelőzhető az aerofagia: nyeljünk nyugodtan, tartózkodjunk a szénsavas italoktól, együnk lassan, rágjuk meg alaposan az ételt, étkezzünk mindig csukott szájjal, mellőzzük a túlzottan sok rágózást, ne igyunk üvegből, dobozból vagy szívószálon keresztül.

(tamási)