Liszt-emlékkoncert a beregszászi főiskolán

2011. december 9., 09:00 , 569. szám

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a híres zeneszerző, valamint kortársainak alkotásaiból összeállított emlékkoncerttel köszöntötték az adventet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF) december második napján. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a főiskola közös szervezésében lebonyolításra került koncert előadói Bacsi János és Czébely Beáta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Jőrös Andrea, a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának diákja, Fülöp Ibolya és Dankó Miroszláva, az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakiskola tanárai, valamint Tomics Ferenc, Ukrajna Érdemes Művésze voltak.

A koncerten a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának képviseletében jelen voltak Héber Gábor és dr. Gégény Edmond konzulok, Lovas Ilona, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának munkatársa, a főiskola vezetésének képviseletében dr. Orosz Ildikó elnök és Csernicskó István rektorhelyettes, valamint szépszámú érdeklődő, akik zsúfolásig megtöltötték a koncertnek helyet adó Esztergom termet.

Orosz Ildikó beszédében hangsúlyozta az alkalom jelentőségét, szólva arról, hogy 200 évvel ezelőtt, 1811-ben született Liszt Ferenc, a klasszikus zene egyik leghíresebb képviselője, akinek munkássága mind a magyar, mind az európai kultúrát ötvözi. Jeles jubileumról van tehát szó, melynek mi sem állíthatna méltóbb emléket, mint ezen adventi emlékkoncert, mellyel egyúttal a közelgő ünnepet is méltatjuk – mondta az elnök. Kiemelte még a Kárpátalján született előadókat, akik közül pl. Bacsi János, Czébely Beáta és Jőrös Andrea a huszti járási nagyközség, Visk szülöttei, s akik tehetségükből kifolyólag jelenleg anyaországi zeneművészeti egyetemeken tanulnak tovább.

Majd kezdetét vette a csodálatos koncert, melyen Liszttől elhangzott a Genfi harangok (előadó: Jőrös Andrea), az Elfelejtett keringő (Tomics Ferenc), a Csodálatos dolog lehet c. dal (Czébely Beáta és Jőrös Andrea), a Polnisch (Dankó Miroszláva és Fülöp Ibolya), az Ungarisch (Dankó Miroszláva és Fülöp Ibolya), a Desz-dúr consolation (Bacsi János), a Romance Oubliée (Tomics Ferenc és Fülöp Ibolya), valamint a Liebestraume (Bacsi János) és az Oh, quand je dor’s (Ha álmom mély) c. dal (Czébely Beáta és Jőrös Andrea).

Liszt Ferenc kortársai közül Brahmstól az A-dúr intermezzot (Bacsi János), Chopintől pedig az Andante spianato és nagy polonéz című műveket (Czébely Beáta) hallhatta a közönség.

Végezetül a vastapsot kapott művészeknek Orosz Ildikó köszönte meg a csodálatos estét teremtő, magas színvonalú koncertet.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

fzs