Újabb hangszerbolt Ungváron

2011. december 16., 09:00 , 570. szám

Ungváron, az Ukrajina bevásárlóközpontban három hónapja nyílt meg Kárpátalja legújabb hangszerboltja, melyben mind a zeneiskolák növendékei, mind az amatőr és professzionális zenészek megvásárolhatják kedvenc hangszereiket.

Andrij Fenyin tulajdonos maga is zenész, az elektromos gitár a kedvelt hangszere, egyházi és könnyűzenei együttesek tagja. A gitár iránti szenvedélye tizenhat éves korában kezdődött. Az értékesítés mellett oktatással is foglalkozik – gitárórákat ad, amelyeken az ifjú gitárosok elsajátítják a mesterség alapjait.

Korábban szintén zeneboltban dolgozott, majd úgy döntött, érdemesebb egy saját üzletet nyitni. Terve három hónappal ezelőtt valósult meg. A szaküzletben széles választékban kaphatók különböző klasszikus, elektronikus és ütős hangszerek, erősítők, mikrofonok, DJ-felszerelések, egyéb kiegészítők. A tulajdonos lapunknak elmondta, míg a korábbi években a hangszerek, technikai eszközök vásárlásánál az árnak volt döntő szerepe, most már egyre több vásárló elsősorban a minőséget veszi figyelembe.

Ami az árakat illeti, a hagyományos gitárok ára 400 hrivnyánál kezdődik, de rendelhető professzionális spanyol gyártmányú gitár is, melynek ára meghaladja a 40 ezer hrivnyát. Elektromos gitárok már 1000 hrivnyáért kaphatók, egy márkás hangszer ára viszont megközelíti a 35–40 ezer hrivnyát. A gitárokhoz egyben minden szükséges kiegészítőt meg lehet vásárolni a boltban, a pengetőktől az erősítőkig. Nagy választékban kaphatók ütős hangszerek, azoknak is több fajtájuk. Egy dobfelszerelés kezdő ára 4000 hrivnya, viszont egy márkás „cucc” ennek a tízszeresébe, 40 ezer hrivnyába kerül. Az ugyancsak széles választékban kapható szintetizátorok ára 2000 és 50 ezer hrivnya között mozog. A „lemezlovasok” is bőven találnak felszerelést a gazdag kínálatból. A klasszikus zene művelői szintén bőséges választékban válogathatnak hangszereket, kezdve a hegedűtől a fúvós hangszereken át egészen a népi hangszerekig. Továbbra is az elektromos gitárok iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés, ami véleménye szerint részben azzal is magyarázható, hogy Kárpátalján egyre több együttes jön létre. Ugyancsak kelendők a szintetizátorok, a dobfelszerelések, továbbá a fény- és hangtechnikai berendezések, kiegészítők.

Akinek nincs elegendő pénze egy áhított hangszerre vagy egy drága tartozékra, részletre is vásárolhat az üzletben. Az itt vásárolt hangszerekre, eszközökre egy év garanciát nyújt az eladó, s ha az adott időn belül nem a vásárló hibájából romlana el a hangszer, ingyen végzik el a javítását. Andrij Fenyin a másutt vásárolt hangszerek, technikai eszközök javítását, hangolását is vállalja. A városban elsőként ő indította el a retró hangszerek árusítását, amelyeknek szintén nagy keletjük van.

A tulajdonos elmondása szerint bőven akad vásárló, hiszen a városban számos zenész, illetve zenekar tevékenykedik, amelyeknek minden igényét ki tudja elégíteni a szaküzlet, hiszen a katalógusban szereplő bármelyik hangszer, erősítő, mikrofon, egyéb tartozék megrendelhető az ukrajnai márkaképviseletektől, és az áru két-három napon belül Ungváron van. De nemcsak az ungváriak vásárolnak előszeretettel a szaküzletben, más járásokból is szép számmal érkeznek vásárlók.

Baráth József