A jövőben a magyar nyelv is használható a bíróságokon?

2011. december 23., 09:00 , 571. szám

Ukrajna alkotmánybíróságának döntése értelmében az ország bíróságain a jövőben az ukránnal azonos szinten használhatóak a regionális és kisebbségi nyelvek, így a magyar is.

A taláros testület múlt csütörtökön ismertette a kérdésben elfogadott, 54 parlamenti képviselő beadványa nyomán meghozott határozatát. Az alkotmánybíróság leszögezte, hogy nem tekinthető alkotmányellenesnek a regionális vagy kisebbségi nyelveknek az államnyelvvel azonos szinten történő használata a bíróságokon – adta hírül az Interfax-Ukraina hírügynökség.

A honatyák az alkotmánybíróságtól annak tisztázását kérték, hogy ellentmond-e az ukrán alkotmánynak az a gyakorlat, amely szerint Ukrajnában az igazságügyi eljárások során csak egyes körzetekben engedélyezett az okmányok és bizonyítékok regionális és kisebbségi nyelveken történő benyújtása a bíróságokhoz. Beadványukban a képviselők rámutattak, hogy a bírák alkalmazásáról és jogállásáról szóló törvény Ukrajna egész területén lehetővé teszi a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának ukrán ratifikációs okmányában szereplő nyelvek korlátozás nélküli használatát a bírósági eljárásokban. (Kárpátalja/MTI)