Politikai menedéket kapott Csehországban Timosenko férje

2012. január 13., 09:00 , 574. szám

Politikai menedéket kapott Csehországban a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt kormányfő, Julija Timosenko férje.

Olekszandr Timosenko a tavalyi év végén kért politikai menedéket Csehországban. „Kérését a belügyminisztérium elfogadta” – közölte Jan Kubice cseh belügyminiszter múlt péntek délután egy sajtóértekezleten.

Kubice kifejezte meggyőződését, hogy ennek a döntésnek nem lesz kedvezőtlen hatása a cseh–ukrán kapcsolatokra. „A mai döntést a belügyminisztérium és nem a külügyminisztérium hozta. Ez azt jelenti, hogy az ügy a Cseh Köztársaság belügye” – jelentette ki Kubice. Helyi megfigyelők szerint azonban Timosenko politikai menedéke Csehországban újra megronthatja Prága és Kijev viszonyát, amely Mikola Azarov ukrán kormányfő múlt év végi prágai tárgyalásai után rendeződni látszott.

Egy évvel korábban Prága Bohdan Danyisilinnek, a Timosenko-kormány egykori gazdasági miniszterének adott politikai menedékjogot, ami miatt diplomáciai konfliktus keletkezett a két ország között. Kijev akkor válaszképpen két cseh diplomatát kémkedés vádjával utasított ki Ukrajnából.

A cseh–ukrán viszony esetleges rosszabbodását Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter sem tartja kizártnak. „Ez elsősorban Ukrajna reakciójától fog függeni” – válaszolta újságírói kérdésre a cseh diplomácia vezetője.

A Julija Timosenko ellen indított másik bűnvádi eljárás, amelyben az ellenzéki politikust az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég vezetőjeként az 1990-es években elkövetett adócsalással és sikkasztással vádolják, a cég vezetőségének másik volt tagját, a férjet is érinti, aki 2000–2001-ben előzetes őrizetben volt sikkasztás vádjával, de bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték. Julija Timosenkót szintén őrizetbe vették az ügyben 2001-ben, de több heti fogva tartás után szabadlábra helyezték, majd később bizonyítékok hiányában felmentették.

Olekszandr Timosenko soha sem volt aktív résztvevője az ukrán köz-, illetve politikai életnek. Tavaly augusztus óta jelenik meg a nyilvánosság előtt, amikor a feleségét őrizetbe vették – írja a cseh Právo. A lap szerint nem kizárt, hogy a volt kormányfő ellen újra megindított eljárásban a hatóságok figyelme a férjre is kiterjed.

A gazeta.ua Szergej Tolsztovot, a Politikai Analízis és Nemzetközi Kutatások Intézetének igazgatóját idézi, aki szerint Olekszandr Timosenko, aki régen „a maga életét éli” már, s nincsenek politikai ambíciói sem, „személyes nyugalma” végett kért menedékjogot Csehországban.

A tsn.ua hírcsatorna utánajárt, hogy az exkormányfő férjének lakóháza és üzleti érdekeltsége is van Csehországban.

Első nyilatkozataiból ítélve azonban nem úgy tűnik, mintha Olekszandr Timosenko szeretné csendben meghúzni magát a közép-európai országban, s elhatárolódna a politikától. „Azért utaztam ide, hogy könyörögjek a világnak feleségem börtönből való kiszabadításáért, hogy mentsék meg a rezsim kínzásaitól és bántalmazásaitól – jelentette ki a Szabadság Rádiónak nyilatkozva. – A világhoz fordulok, hogy értsék meg, Janukovics rezsimjének nincs szüksége élve Julija Timosenkóra” – tette hozzá.

(hk/MTI/korrespondent.net/pravda.com.ua)