Horoskovszkij váltotta Jarosenkót a pénzügyminisztériumban

2012. január 27., 09:00 , 576. szám

Január 18-án Viktor Janukovics ukrán elnök elfogadta Fedor Jarosenko pénzügyminiszter lemondását. Szakértők szerint Jarosenko távozása a kormányból megkérdőjelezi Mikola Azarov kormányfő jövőjét is, mivel a posztját 2010 márciusa óta betöltő tárcavezetőt a miniszterelnök kreatúrájaként vagy bizalmasaként emlegették.

Az államfő Jarosenko helyett azt a Valerij Horoskovszkijt nevezte ki a pénzügyminisztérium élére, aki eddig az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) élén állt. Horoskovszkij 2002-ben Leonyid Kucsma elnöki adminisztrációjának helyettes vezetőjeként mutatkozott be az ukrán nagypolitikában, majd Viktor Janukovics első kormányában dolgozott. Érdekes, hogy Janukovics politikai ellenfele, Viktor Juscsenko elnökként Horoskovszkijt a nemzetbiztonsági tanács helyettes titkárává nevezte ki, 2007 végén Julija Timosenko kormányfő az állami vámszolgálat vezetésével bízta meg, miután pedig felmentették hivatalából, Juscsenko az SZBU vezetőjének első helyettesévé tette meg. Amikor 2010-ben Viktor Janukovicsot választották meg államfővé, a hatalomváltás ellenére Horoskovszkijt nem távolították el az SZBU-ból, sőt rövidesen annak vezetőjévé léptették elő.

Korábban Horoskovszkijt számos ukrajnai tévécsatorna – köztük az Inter – többségi tulajdonosaként emlegették, 2010 végén azonban bejelentette, hogy kiszállt a médiaüzletből. Ukrajna leggazdagabb embereinek rangsorában, amelyet a Korreszpondent hetilap állít össze évről évre, a mostani pénzügyminiszter a maga 800 millió dolláros vagyonával a tizenkilencedik.

A szakértők Horoskovszkij mostani kinevezését a parlamenti választási kampány kezdeteként értékelték, melynek célja, hogy „helyesen” finanszírozzák a hatalom számára fontos választási körzeteket. Ezenkívül a pénzügyminisztérium felügyeli az adóhatóságot is, amelynek – mint arra korábban már volt példa – szintén fontos szerepe lehet a kampány idején – emlékeztet Igor Zsdanov, a Nyílt Politika Alapítvány vezetője a Deutsche Wellének nyilatkozva. Az elemző azt sem tartja kizártnak, hogy amennyiben a politikus „beváltja a hozzá fűzött reményeket” pénzügyminiszterként, nyáron akár a kormány élére is kerülhet.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy Horoskovszkij kinevezése felrúgja a jelenlegi erőviszonyokat Azarov kormányában, s azt is valószínűnek tartják, hogy a miniszterelnököt feláldozzák a választási győzelem érdekében.

zzz