Vénás fekélyek

2012. február 10., 09:00 , 578. szám

Az elmúlt hónapok során dagadni és fájni kezdtek a lábaim, majd fekélyek jelentek meg a lábszáraimon, egészen pontosan a vénákon, a fekélyekből fehér színű váladék szivárog, s egyre nehezebben járok. Mit tehetnék az egészségem visszanyeréséért? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy csonkapapi olvasónk. Kérdésével és a kapcsolódó kérdésekkel dr. Jurij Janohinhoz, a Beregszászi Járási Kórház sebészéhez fordultunk.

– Mi idézi elő a vénás fekélyek megjelenését, s milyen tünetek jelzik a kór kialakulását?

– Ez a betegség öröklődhet is. Ha egy családban valaki már szenvedett ebben a kórban, akkor a leszármazottai körében is felütheti a fejét. Emellett tudnunk kell, hogy a lábszárban, a bőr alatt futó véna középső részén izmok övezik az eret, s ha ezek az izmok egy kisebb születési hiba folytán kezdettől fogva gyengék, nem szorítják megfelelő mértékben az eret, akkor az életkor előrehaladtával a véna lassan kitágul. (Az említett ér mellett, a testfelülettől beljebb még egy véna húzódik, ám ezt nem érinti a betegség.) A vénás erekben szelepek találhatók, s amikor a vér áramlani kezd a szív felé, ezek a szelepek az egészséges személyeknél szabályos időközönként bezáródnak, hogy megakadályozzák a szív által felfelé szivattyúzott vér visszaáramlását a lábak alsó részébe. Ha viszont kitágul a külső véna, a benne lévő szelepek már nem tudják időlegesen elzárni azt s megakadályozni a vér visszafolyását, így az érben a normális szint többszörösére nő a vérnyomás, ráadásul kevés vörösvértest, ebből következően kevés oxigén található a vénában áramló vérben, s az oxigénben szegény vér felgyülemlése is hozzájárul a betegség kifejlődéséhez. A kór első jele, hogy a véna fölött gyulladásba jön a bőr, mely egy vagy több helyen megkeményedik és bepirosodik, a lábszár megdagad, fájni kezd, s ha a beteg nem fordul időben orvoshoz, hanem elhanyagolja a kórt, pár hónap múlva fekélyek jelennek meg a bőrgyulladások helyén, melyek egyre nagyobbakká, illetve mélyebbekké válnak, fehér folyadék kezd szivárogni belőlük, a fekélyeket körülvevő bőrfelület pedig megkeményedik és céklaszínt ölt.

– Miként gyógyítják meg a pácienst?

– A kór első stádiumában, amikor már megduzzadt a lábszár, de még nem jelentek meg a fekélyek, közvetlenül az érbe befecskendezve, injekció útján gyógyszert juttathatunk a vénába, mely összehúzza azt, s lecsökkenti a vérnyomást. Három-négy napig naponta egyszer adjuk be az injekciót, de az a legjobb megoldás, ha kioperáljuk a megbetegedett eret. A műtétre a lakóhely szerint illetékes járási kórházban kerítünk sort. Ezután már csak a belső vénában áramlik a vér, ám így is fent lehet tartani a szervezet normális vérkeringését. Ha már kialakultak a fekélyek, akkor is megműthetjük a beteget, de amennyiben valaki ódzkodik ettől a beavatkozástól, a fekélyek és a beteg véna kioperálásától, orvosságokkal, gyógykenőcsökkel is kezelhetjük a pácienst. A terápia több hónapig is elhúzódik, pontos időtartama a beteg egészségi állapotától függ. Míg a műtét egy-másfél órát vesz igénybe, ezt követően 3-4 napig kórházi megfigyelés alatt tartjuk a pácienst, majd utókezelésnek vetjük alá, B-, illetve C-vitamint kell szednie, s az orvos mindig a konkrét esettől függően állapítja meg a terápia időtartamát.

Megjegyzendő, miszerint a betegség 20-30 éves kortól kezdődően alakulhat ki, a hölgyek körében gyakoribb, mint a férfiak esetében, s javasoljuk, hogy a páciensek a kezelés ideje alatt viseljenek gumiharisnyát, ezzel is védve megbetegedett lábukat.

Lajos Mihály