Jelentősen megnövelnék a „magyar” választókörzetet Kárpátalján, vagy szétvágnák a Beregszászi járást is?

2012. február 24., 09:00 , 580. szám

A kárpátaljai egyéni választókörzetek átszabásának újabb változatát készítik elő a Központi Választási Bizottságban (CVK) – adta hírül minap a zaholovok.com.ua portál a bizottsághoz közel álló forrásokra hivatkozva.

A hír szerint létrehoznák „az úgynevezett Tiszamelléki körzetet”, amely az ungvári, munkácsi, huszti (Veléte és Visk), beregszászi, nagyszőlősi járási magyarlakta településeket egyesítené, továbbá Técsőt és Beregszászt. Azaz további településekkel egészítenék ki az egykori 74. számú egyéni választókörzetet, amely a 2010-es választások idején csupán Beregszászból és Nagyszőlősból, illetve az azonos nevű járásokból állt. A portál szerint ez már a negyedik változata a választási terep átszabásának a 2007-es és a 2010-es választások, valamint a CVK legutóbbi javaslata után.

Az új javaslat értelmében a megye további öt egyéni választókörzete így festene:

73. számú körzet: Rahói és Técső járások (Técső nélkül);

70. számú körzet: Munkács, Munkácsi járás (a magyar ajkú falvak nélkül);

72. számú körzet: Huszt, Huszti és Ökörmezői járások;

71. számú körzet: Volóci, Ilosvai és Szolyvai járások;

69. számú körzet: Ungvár, Perecsenyi, Nagybereznai, Ungvári (a magyar ajkú települések nélkül) járások.

Az értesülést kommentálva Fegyir Sandor szociológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem Kárpáti Közvélemény-kutató Központjának vezetője a portálnak kifejtette, Kijevben szemmel láthatóan úgy döntöttek, hogy beleszólnak abba, kik válnak a választási kampány esélyeseivé és befolyásolják cselekedeteiket a kampány idején. „Ezenkívül az elnöki vertikumnak támogatásra van szüksége Európából, nyilvánvalóan szándékukban áll cserébe a körzetért elérni Magyarországnak mint európai szomszédnak a lojalitását” – mondta. A szociológus szerint némelyik körzetben máris kiemelhető (mint esélyes) néhány politikus, például a már említett „magyar körzetben” Ivan Baloga, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, valamint a megyei önkormányzat „magyar pártjaitól” Péter Csaba és Kovács Miklós.

Fegyir Sandor úgy látja, a Munkács központú körzetben Viktor Balogának nincs alternatívája, a 73. számú választókörzetben viszont Vaszil Petyovka esélyes ugyan, de a „hucul” régió sajátosságai, a Técső járás északi részének nagy falvai, valamint az „aknaszlatinai román ajkú körzet” miatt egyértelmű esélyesről nem lehet beszélni. A 72. számú körzetben az esélyesek egyértelműen Pavlo Baloga, Sztepan Derkacs és Sztanyiszlav Arzsevityin, míg a 71. számú körzetben a főnixmadárként feltámadó Viktor Medvedcsuk ellenfele Olekszandr Kemenyas lehet – véli a portál által megkérdezett szakember. A legnagyobb bizonytalanság egyelőre az Ungvár központú 69. számú körzetben uralkodik, ahol túlnyomórészt Szerhij Mosak és Volodimir Szmolanka hallat magáról, bomlasztva Szerhij Ratusnyak és Pavlo Csucska ungvári szavazótáborát – idézi Sandort a zaholovok.com.ua.

A szerkesztőségünkbe eljutott információk szerint a megyei adminisztráció tervezetében viszont nemhogy „magyar körzet” nem szerepel, hanem a Beregszászi járás egyik felét a munkácsi körzethez csatolnák, a másikat pedig a nagyszőlős–ilosvaihoz.

hk