Kevesebb ukránt és történelmet tanítanának az iskolákban?

2012. február 24., 09:00 , 580. szám

Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter tagadta, hogy az iskolai programból kikerülne az Ukrajna története tantárgy, mivel beolvasztanák azt a világtörténelembe. Ugyanakkor a minisztérium előreláthatóan megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az általános és középiskolai osztályokban csökkentsék az ukrán nyelv és történelem oktatására elkülönített óraszámot.

Tabacsnik a segodnya.ua portálnak nyilatkozva félreértésnek minősítette az Ukrajna története és a világtörténelem összevonásával kapcsolatos híreszteléseket, hozzátéve, hogy a félreértésre okot adó szakmai tervezettel egyelőre nem is foglalkozik a minisztérium.

A portál szerint ugyancsak heves vitát váltott ki a pedagógiai tudományok akadémiájának javaslata, hogy az általános és középiskolai osztályokban csökkentsék az ukrán nyelv és a történelem oktatására szánt tanórák számát. Jelenleg az 5–7. osztályokban az ukrán nyelvet heti három órában, a 8–11. osztályokban heti két órában oktatják. Az akadémia javaslata: heti két óra az ötödiktől egészen a 11. osztályig. Ezenkívül heti egy órával csökkentenék a történelem oktatására szánt órák számát az 5–9. osztályokban.

Kommentálva a felvetést Tabacsnik megerősítette, hogy valóban vizsgálni szándékoznak ezeket a lehetőségeket. „Nem emlékszem a pontos számokra, de lehetségesek csökkentések, amelyek egyebek mellett érinthetik az ukrán nyelvet és a történelmet is” – mondta. Kifejtette, a csökkentés célja először is az, hogy megtakarítsanak egy órát az informatika elmélyültebb tanulmányozására. További ok, hogy a második idegen nyelv oktatásának bevezetését tervezik – tette hozzá. Tabacsnik elmondása szerint Európában, „ahová annyira vágynak jóakaróink, az iskolások 85 százaléka két idegen nyelvet tanul”. A miniszter jelezte: az informatika és a második idegen nyelv bevezetése pótlólagos órákat igényel, de a „fiziológiai normák” nem teszik lehetővé az óraszám növelését heti 9-10 órával. Ezért elképzelhető, hogy a minisztérium belemegy bizonyos csökkentésekbe – jelentette ki a miniszter.

szcs