Matematikaversenyek Beregszászban

2012. február 24., 09:00 , 580. szám

Február 18-án Beregszászban a számtani műveleteket szerető ifjúság nagy örömére ismét a matematikaversenyeken volt a hangsúly. A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány szervezésében ugyanis ismét megrendezésre került a 3–8. osztályos tanulók részvételével zajló Zrínyi Ilona Matematikaverseny, valamint a Gordiusz Matematika Tesztverseny, amelyet a 9–12. osztályosok számára hirdettek meg. A versenyek célja a matematika népszerűsítése. Kárpátalján a matematikaversenyek fő támogatója a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ).

Balázsi Borbála pedagógus, a versenyek főszervezője lapunknak elmondta: a MATEGYE Alapítvány által szervezett matematikaversenyek a Kárpát-medence egész ifjúságát érintik. Az anyaországon kívül a határon túl élő magyarul tudó diákok is részt vehetnek a versenyen. A legjobbak képviselhetik majd régiójukat az anyaországban tavasszal megrendezésre kerülő döntőn.

Beregszászban idén 912 diák jelentkezett a versenyre, amely négy helyszínen: a Beregszászi Magyar Gimnáziumban (BMG), valamint a Kossuth Lajos, Zrínyi Ilona és a valamikori Mikes Kelemen, most 10. Számú Középiskolákban zajlott. A versenyzőknek tesztfeladatokat kellett megoldaniuk, melyeket Kecskemétről lezárt csomagokban juttattak el a helyszínekre. A csomagokat a verseny megkezdésekor, a tanulók és pedagóguskollégák jelenlétében bontották fel a szervezők.

A kiosztott feladatlapok megoldására a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen részt vevő 3–4. osztályosoknak 60, az 5–6. osztályosoknak 75, a 7–8. osztályosoknak pedig 90 perc állt rendelkezésükre, akárcsak a „gordiuszosok”-nak.

A tanulók által leadott feladatlapokat a szervezők továbbították Kecskemétre, ahol számítógépek dolgozzák fel azokat. Az egyéni versenyben legeredményesebben szereplő tanulókat a kecskeméti szervezők előre meghatározott létszám alapján meghívják az országos döntőre, amelyre Kecskeméten kerül majd sor.

Tekintve, hogy a teszteredmények feldolgozása Magyarországon történik, az elért helyezésekről lapunk egyik következő számában adunk majd hírt.

fzs