Ha a lakást a feleség nélkül privatizálták

2012. április 6., 10:00 , 586. szám

„Amikor 1998-ban férjhez mentem, a párom akkor még tanácsi tulajdonú kétszobás lakásába költöztem be. Egy évvel később a férjem az apjával úgy döntött, hogy privatizálják a lakást, s engem megkértek, hogy erre az időre jelentkezzek ki onnan. Majd miután ők ketten privatizálták az ingatlant, engem újra bejelentettek oda. Két évvel később eladták a lakást, s befizettek egy négyszobásra, de a papírokban csak a férjemet jelölték meg tulajdonosként. Nemrég elváltam a férjemtől. Kérdésem az volna, hogy ezek után én és a gyerek igényt tarthatunk-e a lakás egy részére?”

– Ukrajna Családi Törvénykönyve (UCST) 60. paragrafusa értelmében a házastársak által a házasság ideje alatt szerzett tulajdon a férj és a feleség közös tulajdonát képezi. Ily módon önnek, akárcsak a férjének, jogában áll birtokolni a szóban forgó lakás önre eső, a férjéével azonos nagyságú részét, illetve szabadon rendelkezhet azzal (lásd az UCST 63. paragrafusát!).

Tudnia kell, hogy önt akarata ellenére nem lakoltathatják ki ebből a lakásból, kiskorú gyermekével együtt pedig végképpen nem, mert az az alkotmányos jogaik megsértését jelentené. Ezenkívül az ukrán jogszabályok értelmében a gyermek kijelentése a lakásból nem lehetséges anélkül, hogy a jelenlegivel egyenértékű lakóhelyet ne biztosítanának a számára, vagy be ne jelentenék egy másik lakásba vagy házba, ahol a rá eső lakóterület nem kisebb, mint volt az előző lakhelyén.

Amennyiben a lakás megosztása nem lehetséges, a házastársak egyike, akinek elismerték jogosultságát a tulajdon egy részére, kérheti a másik házastársat, aki tagja a lakásszövetkezetnek, hogy fizesse ki számára a lakástulajdon-részének értékével megegyező összeget. Miután megkapta a tulajdonrésze ellenértékét, el kell hagynia a lakást, ellenkező esetben bírósági úton elrendelhetik a kitelepítését anélkül, hogy cserelakást biztosítanának.

hk