A KMKSZ XXIII. közgyűlésének nyilatkozata

2012. április 6., 10:00 , 586. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség üdvözli a magyar nemzetpolitikában bekövetkezett pozitív változásokat. Emellett sajnálatosnak tartja, hogy az anyaországgal való kapcsolattartást esetenként számos bürokratikus akadály nehezíti.

Ezért fontosnak tartjuk, hogy a kárpátaljai magyarok Magyarországra történő akadálytalan beutazása érdekében a különböző minisztériumok tegyenek erőfeszítéseket a meghirdetett elvek és a gyakorlat koherenciájának maradéktalan biztosítása érdekében.

A Szövetség nagyra értékeli a kárpátaljai szervezeteknek és intézményeknek nyújtott anyaországi támogatást. Ugyanakkor megállapítja, hogy a pályázati rendszerek túlbonyolítottsága, illetve az ebből eredő késedelmek nem segítik elő a támogatások optimális hasznosulását.

A KMKSZ sajnálatosnak tartja, hogy a kárpátaljai magyarság képviseleti lehetőségei az utóbbi időben romlottak, s ez hozzájárult a magyar népcsoport kiszolgáltatottságának növekedéséhez.

Ezért továbbra is fenntartjuk azon igényünket, hogy az elkövetkező parlamenti választások idején biztosítsák a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletének lehetőségét, hozzanak létre a tömbmagyarságot magába foglaló választókörzetet, nyomtassanak magyar nyelvű szavazólapokat.

A Szövetség aggasztónak tartja a magyar nyelvű oktatás területén tapasztalható folyamatokat. A nemzetiségi oktatás továbbra is negatívan diszkriminált, sem jogi, sem szellemi, sem pedig anyagi téren nincs biztosítva a magyar iskolások valódi esélyegyenlősége. Emiatt csökken a magyar iskolába íratott gyermekek száma, s tovább erősödnek az asszimilációs folyamatok.

A KMKSZ ezért minden lehetséges fórumon kiáll a kárpátaljai magyarság jogainak maradéktalan biztosítása és valódi esélyegyenlőségének megteremtése érdekében.

Ungvár, 2012. március 31.