Orbán Viktor: A magyarok ne maradjanak otthon és a magyar erőkre szavazzanak

Május 6-án választások lesznek Szerbiában

2012. május 4., 10:00 , 590. szám

A hétvégén esedékes szerbiai választásokon való részvételre buzdította a helyi magyarokat Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki vajdasági látogatása során. A magyar kormányfő a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének, Pásztor Istvánnak a meghívására tett egynapos látogatást a tartományban, és részt vett a VMSZ kampányában.

A magyar határhoz közeli Hajdújáráson mondott beszédében a május 6-i szerbiai választásokról szólva hangsúlyozta: a voksolás látszólag egy politikai döntés, de „mi, magyarok pontosan tudjuk, a határokon túl egy politikai választás az nem egyszerűen politikai döntés”. Minden politikai választás „valamilyen módon össze van kötve azzal a kérdéssel, hogy meg tudunk-e maradni, lesz-e befolyásunk ebben a közösségben, meg tudjuk-e magunkat szervezni” – tette hozzá.

„Ha azt akarjuk, hogy a magyar nemzet különböző államokra szakított részeit össze tudjuk kötni, ahhoz arra van szükség, hogy ha eljön a pillanat, és ki kell állni, és el kell menni szavazni, akkor a magyarok ne maradjanak otthon” – figyelmeztetett Orbán Viktor, aki ezért arra kérte a jelenlévőket, vegyenek részt a jövő heti voksoláson, és támogassák a magyar erőket.

Látogatásának második állomásán, Szabadkán Orbán Viktor kijelentette: a magyarság közös célja úgy hangzik, hogy „a nemzeti összetartozás legyen a hétköznapok része” minden magyar számára. Biztonságot, kiszámíthatóságot, tervezhetőséget a magyar nemzethez való tartozás ad majd a jövőben mindannyiunknak – mondta Orbán a több száz összegyűlt előtt.

A kormányfő este a szabadkai Népkörben részt vett a Vajdasági Magyar Szövetség kampányzáró rendezvényén. Beszédében a többi között hangsúlyozta: a magyarságnak, ahol elegendő ereje van hozzá, mindenhol ildomos nemzeti alapon működő politikai szervezetet létrehoznia. Etnikai alapokon álló nemzeti pártok nélkül a határon túl magyar közösségek nem tudnak sikeresek lenni – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor, felidézve a vajdasági magyarság számára rendkívül fontos szerbiai restitúciós törvény elfogadása kapcsán kialakult konfliktust, rámutatott: ha egy magyar képviselő magyar pártban ül, sohasem fordulhat elő, hogy a nemzet alapvető létkérdéseinek fölékerekedhet bármifajta pártszempont, míg hogyha egy nagy szerb pártban ül, ez szinte elvárás.

A miniszterelnök ellátogatott Topolyára is, ahol a hajdújárásiak, valamint a szabadkaiak után a topolyaiakat is arra kérte, vegyenek részt a május 6-i szerbiai választásokon, és támogassák a Vajdasági Magyar Szövetséget annak érdekében, hogy a magyarok az egységüket is meg tudják mutatni.

Pásztor István sorsfordítónak nevezte a hétvégén esedékes szerbiai választást a vajdasági magyarok szempontjából. A VMSZ elnöke egyúttal köszönetet mondott Orbán Viktornak azért az erőfeszítésért, amelynek eredményeként a vajdasági magyarok újra az egyetemes magyar nemzet részeivé váltak.

Szerbiában május 6-án elnök-, parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat rendeznek. Az elnökválasztáson 12 jelölt indul, köztük Pásztor István.

(hk/MTI/mno.hu/hirtv)