Magyar szőlészek sikere

Borfesztivál Nagyszőlősön

2012. május 11., 10:00 , 591. szám

Május 6-án a Perényiek ősi városában immár kilencedik alkalommal bonyolították le a nagyszőlősi járási szőlészek és borászok Ugocsai Szőlőtőke Fesztiválját.

A rendezvényre egybesereglő közönség a városközpontban, a római katolikus templom mögött felállított, „Miska bácsinak” „elkeresztelt” préselő szőlősgazda szobránál gyülekezett, majd a szépen feldíszített fogatot és a fesztiválon megjelenő néptáncegyütteseket követve a Perényi parkba vonult. Itt köszöntötték a megjelenteket, valamint a meghívott vendégeket: többek között Bacskai Józsefet, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulját, Tóth Istvánt, a beregszászi magyar konzulátus főkonzulját, Marián Mulikot, az ungvári szlovák konzulátus főkonzulját, Sárosi Kingát, Eger alpolgármesterét, illetve Marta Liviut, a Szatmárnémetiben működő Szatmári Múzeum főigazgatóját.

Köszöntőjében Tóth István főkonzul kifejtette: ez a rendezvény erősíti a határokon innen és túl élő emberek között szövődött baráti kapcsolatokat, melyek ápolására nagy szükségünk van. A más-más országokból, távolabbi vidékekről érkezett vendégek pedig felfedezhetik a magyar, a ruszin vagy az ukrán konyha ízvilágát, s megkóstolva mindazt, amit ez a föld termett, gasztronómiai élvezetben is részesülnek.

Sárosi Kinga alpolgármester megjegyezte, Egert Magyarországon a bor városának tartják, a mostani fesztiválnak otthont adó kárpátaljai település pedig nevében is őrzi a szőlészet hagyományait. Marta Liviu és Bocskai István, Nagyszőlős polgármestere is köszöntötte a megjelenteket.

Lapunk tudósítójának a kérdésére válaszolva, Bacskai József főkonzul elmondta: nagyon jó találkozni a helybeli magyarság, valamint Nagyszőlős anyaországi testvérváro­sának, Egernek az itt megjelent képviselőivel. Reményét fejezte ki, hogy e kárpátaljai település borászata méltó vetélytársa lehet majd az egri borászatoknak, nemes vetélkedésükből pedig csak jó borok születhetnek, melyek a fogyasztók számára nyújtanak majd örömet.

Barta József, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, járási tanácsi képviselő, a rendezvény szervezőbizottságának tagja örömének adott hangot, hogy a hagyományossá váló fesztivál egyre nagyobb tömegeket vonz, számos vendég érkezik más járásokból, Ukrajna távoli pontjairól és külföldről is. A rendezvényen aktívan részt vesznek az ugocsai magyar borászok és borkedvelők. A fesztivál programjában a borok és a falusi porták versenyére, borok és festmények kiállítására, folklóregyüttesek koncertjeire került sor. A rendezvény jó alkalom arra, hogy megmutassa magát az egyén és a közösség, reklámozzák a tevékenységüket, építsenek ki kapcsolatokat, ápolják is azokat, s az egész heti munka után érezzék jól magukat a kikapcsolódásra vágyó emberek. Végezetül kifejtette: akkor érezte magát a legjobban, amikor megnevezték a borok és a porták versenyeinek a győzteseit. Az eredményhirdetés során ugyanis kiderült, hogy a fehér borok kategóriájában – szamorodnijával – a salánki Pólin Béla, a vörös borokéban – cabernet sauvignonjával – az ugyancsak Salánkról érkezett Balogh Sándor nyerte meg az aranyérmet. Érmet nyert még boraival a nagyszőlősi Rozgonyi László és Mező Béla, valamint a salánki László Attila, vagyis taroltak a magyar borászok. A falusi udvarok közül szintén egy magyar közösség, Nevetlenfalu portáját találta a legszebbnek a zsűri.

– Már 15 éve foglalkozom szőlőtermesztéssel, 11 éve járok a nagyszőlősi, illetve a beregszászi borfesztiválokra, s minden évben nyerek valamilyen érmet – magyarázza Pólin Béla. – A két legkedveltebb borom a szamorodni, valamint a cabernet sauvignon. S mi a jó bor elkészítésének a titka? Nagyon kell szeretni a szőlőt, mely csak a gazda árnyékát tűri el. Minden, vele kapcsolatos munkát végezzünk el, a többit pedig bízzuk a jóistenre.

A délutáni napfény a fák lombsátra által megszűrve világította meg a parkot, ahol jelentős forgalmat bonyolítottak le a Nagyszőlősi, a Beregszászi, az Ilosvai járásokból, illetve Munkácsról érkező borászok, s a szőlőből préselt, finomabbnál finomabb nedűk mellett málnabort, valamint borpárlatot is lehetett kortyolgatni, a levegőt pedig betöltötte a több sütőhelyen sülő lacipecsenye és kolbász illata. Közben a színpadon – ukrán néptáncegyüttesek, illetve modern táncokat előadó csoportok mellett – fellépett a tiszapéterfalvai Kokas Banda, a Kokas Erzsébet által vezetett, ugyancsak Tiszapéterfalván működő Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport, a Nevetlenfalui Aranykalász Néptáncegyüttes, valamint a Nagyszőlősi járás több más magyar folklórcsoportja.

Lajos Mihály