Gál Kinga: kisebbségellenes az ukrán választókerületi döntés

2012. május 18., 10:00 , 592. szám

Gál Kinga, az Európai Parlament (EP) kisebbségi munkacsoportjának volt néppárti elnöke, jelenleg alelnöke felháborodással fogadta az ukrán központi választási bizottság május eleji döntését, amely ellehetetleníti egy magyar többségű, kárpátaljai választókerület kialakítását.

A fideszes EP-képviselő – mint az múlt pénteki közleményében olvasható –, élve parlamenti érdekérvényesítési eszközével, írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megtudja, tervez-e az uniós végrehajtó intézmény bármilyen lépést, hogy nemtetszését fejezze ki, vagy befolyásolja az eseményeket.

A kárpátaljai magyarság viszonylag kis létszáma, illetve a választási törvény által előírt 5 százalékos küszöb nem teszi lehetővé a kisebbségi pártok bejutását az ukrán törvényhozásba. Ennek következtében a magyarok parlamenti képviselete csak egyéni képviselők által lehetséges, de csak akkor, ha a választási körzetet úgy alakítják ki, hogy az magába foglalja az egy tömbben lakó magyarságot. Ez több mint egy évtizeden keresztül biztosított lehetőség volt, ám a múlt év végén életbe lépett új választási törvény – a legtöbb európai országtól eltérően – semmiféle előírást nem tartalmaz a körzetek kialakítására vonatkozóan. Így a nemzeti kisebbségeknek esélyük sincs parlamenti képviselethez jutni.

„Sajnálatos módon az új törvény szellemiségének megfelelően döntött a központi választási bizottság is a választókerületi körzetek megrajzolása tekintetében. Tette ezt annak ellenére, hogy a határok kisebbségbarát meghúzására tett javaslatot számos európai parlamenti képviselő és az EP Ukrajnával foglalkozó delegációja is” – hangsúlyozta Gál Kinga, akinek a meghívására a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetői személyes látogatást tettek Brüsszelben, ahol az EP kisebbségi munkacsoportjának az ülésén is felszólaltak.

Gál Kinga az ukrán központi választási bizottság döntésére reagálva kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, ráirányítva a figyelmet az ukrán döntés kisebbségellenes jellegére, és konkrét lépéseket várva az ügyben az uniós végrehajtó testülettől.

(MTI/Kárpátalja)