Újabb felvidéki magyarok fordulnak a strasbourgi bírósághoz

2012. május 18., 10:00 , 592. szám

Újabb felvidéki magyarok fordulnak a strasbourgi emberi jogok európai bíróságához szlovák állampolgárságuk elvesztése miatt – hangzott el Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke és a három érintett közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Gubík László joghallgató, az egyik érintett elmondta: szlovák állampolgárságuk elvesztése miatt jogi vákuumban élnek, elveszítették lakcímüket és választójogukat is. Számukra egyetlen megoldás létezik, ha eltörlik a törvénymódosítást – tette hozzá.

„Talán nincs még nyolc ilyen ember, aki ennyire ragaszkodik szlovák állampolgárságához” – állapította meg ironikusan a magyar állampolgárságot szerzett Gubík László, majd leszögezte: továbbra is vallják, nem veszítették el szlovák állampolgárságukat.

Dolník Erzsébet korábbi parlamenti képviselő azt mondta: követelik, a strasbourgi szervek szólítsák fel a szlovák kormányt, hogy ezt a nem európai és az emberi jogokat sértő törvényt helyezzék hatályon kívül. Hozzátette: számukra nem megoldás az, amit az új szlovák kormányfő, Robert Fico emleget a törvény megváltoztatására.

Kassai Gyula református lelkész a magyar nemzetpolitika megváltozását emelte ki, és úgy fogalmazott: a háttérben maguk mögött tudhatnak egy országot és egy nemzetet. Ugyanakkor tudatában kell lenni annak – folytatta –, hogy akkor lesznek képesek eredményeket elérni, ha ott helyben felvállalják identitásukat, meggyőződésüket és képesek harcolni nyelvükért.

(MTI/Kárpátalja)