Alkotmánybíróságon támadták meg a román választójogi törtvényt

2012. június 8., 10:00 , 595. szám

Az alkotmánybíróságon támadta meg a román ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) a parlament által elfogadott választójogi törvényt, amely a jelenleg még hatályban lévő arányos választási rendszerről a többségire való áttérést írja elő.

Sulfina Barbu, a PDL parlamenti képviselője szerint múlt csütörtökön nyújtották be a keresetet a taláros testülethez. Azt kifogásolják, hogy az új jogszabály nem veszi figyelembe a Traian Basescu államfő által kezdeményezett 2009-es népszavazás eredményét.

Akkor a lakosság a jelenlegi kétházas parlamentről az egykamarás törvényhozásra való áttérés, valamint a honatyák létszámának csökkentése mellett foglalt állást. A referendum érvényes és eredményes is volt, de a parlamenti pártok többsége – így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is – ellenezte a Basescu által javasolt parlamenti reformot, ezért nem ültették át a gyakorlatba a referendum eredményét.

Barbu szerint az új választójogi törvény az esélyegyenlőség és a reprezentativitás elvét is sérti. Emellett a PDL szerint a törvény a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) érdekeit szolgálja, amely kétharmados többséget szerezhet a választási rendszer aránytalansága miatt.

A román képviselőház május 22-én szavazta meg az új választójogi törvényt, amely szerint az őszi parlamenti választásokat egyfordulós, egyéni választókerületes, többségi szavazási rendszer szerint szervezik meg. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a töredékszavazatok visszaosztása, és általában az a jelölt jut mandátumhoz, aki az egyéni választókerületében első helyen végez a szavazatok relatív többségével.

A jogszabály megszünteti az ötszázalékos parlamenti küszöböt, de a kisebbségben élő székelyföldi románok, valamint a nemzeti kisebbségek számára lehetővé teszi, hogy hivatalból kapjanak egy képviselői helyet azokban a megyékben, ahol a helyi összlakossághoz viszonyított létszámuk eléri a hét százalékot. Ezekben a megyékben a közösségnek az a jelöltje jut mandátumhoz, aki a legtöbb szavazatot kapta választókerületében. Ez a rendelkezés főleg a romániai magyarságnak kedvez.

(MTI/Kárpátalja)