Román–ukrán feszültség

2012. június 15., 10:00 , 596. szám

A román külügyminiszter sérelmezi, hogy az ukrán nyelvtörvény a különleges státusú regionális és kisebbségi nyelvek között megkülönbözteti a román és a moldovai nyelvet – adta hírül a Mediafax hírügynökség. A román külügyi tárca ugyanakkor közleményben válaszolt a román állampolgárság kiterjesztésére vonatkozó kijevi vádakra.

Andrei Marga az ukrán parlamentben első olvasatban elfogadott nyelvtörvény kapcsán egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette: „Románia nem fogadja el egy, a romántól különböző moldovai nyelv létét.” A miniszter hozzátette: egyetlen román nyelv létezik, amelynek bizonyos régiókban különböző nyelvjárásait beszélik.

„Mi is románul beszélünk, és a Moldovai Köztársaság polgárai is” – jelentette ki Marga. Hangsúlyozta, a román álláspont e tekintetben megegyezik a moldovai akadémiai közösség álláspontjával. Egyúttal emlékeztetett, hogy az Európa Tanács kisebbségügyi főbiztosa is vizsgálta már a kérdést, és ajánlásokat fogalmazott meg.

Az Ukrajnában élő kisebbségek számára előnyös új nyelvtörvény végleges elfogadása lehetővé tenné, hogy egy adott közigazgatási egységen belül a kisebbségek hivatalosan is használhassák anyanyelvüket, ha arányuk a helyi lakosságon belül eléri a tíz százalékot. A román közösséget kedvezőtlenül érintené, ha a közösség egy részét román, más részét pedig moldovai anyanyelvűként vennék számba.

A román külügyminisztérium ugyancsak múlt csütörtökön közleményben válaszolt az ukrán külügyminisztérium kommunikációs igazgatójának vádjaira. Oleg Volosin az NRCU ukrán nemzeti rádióban korábban azt állította: Bukarest és Kijev kapcsolataiban feszültséget okoz, hogy Románia román útlevelet ad Ukrajna állampolgárainak. Az ukrán diplomata szerint ez barátságtalan gesztus, mert az ukrán alkotmány nem teszi lehetővé a kettős állampolgárságot.

A román külügyminisztérium közleménye leszögezi: Románia nem ad etnikai alapon és tömegesen román állampolgárságot Ukrajna állampolgárainak. A román állampolgársági törvény az egykori román állampolgároknak és ezek harmadfokig terjedő leszármazottjainak biztosítja a román állampolgárságot; azoknak, akik akaratuktól függetlenül lettek más ország polgárai. A tárca közleménye szerint a román jogszabályban megfogalmazott elvek megannyi más ország szabályozásában – így Ukrajna törvényeiben is – megtalálhatók. A tárca azt is leszögezte, hogy az állampolgársággal nem jár kötelezően útlevél. Ezért a román állampolgároknak külön kell folyamodniuk.

(MTI/szcs)