Ki fizet a kommunális szolgáltatásokért?

2012. június 29., 10:00 , 598. szám

„A bíróság nemrég végérvényesen nekem ítélte azt a lakótelepi lakást, amelyet még évekkel korábban örököltem. Öt évvel ezelőttig egy idegen férfi volt oda bejelentve, aki nem fizetett a kommunális szolgáltatásokért. Most, hogy a lakás ismét a tulajdonomba került, a ZSEK könyvelőségén azt követelik tőlem, hogy fizessem ki a korábbi lakó által felhalmozott adósságot. Jogosan jár-e el a ZSEK, s miért nem évült el mostanáig az öt évvel ezelőtti tartozás?”

– A ZSEK munkatársainak követelése nem megalapozott. A kommunális szolgáltatásokat kizárólag szerződéses alapon nyújtják. Vagyis önnek, mint fogyasztónak, szerződést kell kötnie a ZSEK-kel a szolgáltatások nyújtásáról, amely szerződést Ukrajna törvénye a lakás-kommunális szolgáltatásokról 20. paragrafusának 3. része értelmében a jóváhagyott típusszerződés alapján állít össze a szolgáltató. Azaz ön is (mint fogyasztó) csak a ZSEK-kel (mint szolgáltatóval) megkötött szerződése által meghatározott keretek között tartozik felelősséggel, mely szerződés aláírása napjától lép érvénybe egy meghatározott időre. Ebből következik az is, hogy nem köteles megfizetni egy másik szerződés alapján nyújtott szolgáltatást, ha abban nem ön szerepel fogyasztóként. Amennyiben az ügy jogi útra terelődik, a felhalmozódott tartozást annak a személynek kell majd megfizetnie, akit a bíróság a fenti logikát követve kötelezni fog erre, nem érdemes tehát megijednie a ZSEK esetleges fenyegetéseitől.

Ami a tartozás elévülését illeti, Ukrajna Polgári Törvénykönyve 257. paragrafusa értelmében az elévülési idő ilyen esetekben három év. Vagyis az adósság keletkezésétől számított három éven belül lehet keresettel élni a bíróságon a tartozás megfizetését illetően.

Mindezt figyelembe véve azt javasolnám, hogy írjon panaszt a ZSEK vezetőjének címezve, amiért jogtalanul önre akarják terhelni az adósságot. Amennyiben ez sem segít, fordulhat a helyileg illetékes önkormányzathoz vagy a bírósághoz is.

hk