Nyárközépi teendők a zöldségeskertben II.

2012. augusztus 3., 10:00 , 603. szám

Az árutermelő zöldségkertészetben aktuális teendőkről és a zöldségpiaci helyzetről kérdeztük Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, szaktanácsadót. Ezúttal a paprikát, a káposztát és a burgonyát vettük sorra.

– Kezdjük piaci-kerti körképünket a paprikával! A jelek szerint jó volt az idei termés.

– A paradicsomhoz és az uborkához hasonlóan a paprikánál is folyik a betakarítás, s valóban nem lehet panaszuk a gazdáknak a termésre. Azonban tart a nagy nyári árudömping, így a többi kultúrához hasonlóan – talán az egy paradicsom kivételével – a paprika ára is a padlón van ezekben a hetekben. Összehasonlítva az árak idei alakulását a korábbi évekkel, látnunk kell, hogy a paprika piaci ára majdhogynem a felére esett vissza. Ez nagyon sok termesztőt elkedvetlenített.

– Akad-e még tennivaló a paprika körül?

– Igen, folyamatosan védekeznünk kell a különféle kártevők, elsősorban a tripsz, a különféle hernyók és a levéltetű ellen. A tripsz ellen nálunk elsősorban a Mospilan használatos 4 gr/10 liter víz töménységű oldatként, de bevethető például a Vertimec is 5 ml/10 liter dózisban.

A fűszerpaprikánál, amit leginkább szabadföldön termesztünk, vagy a pritamin- és egyéb szabadföldön termesztett, fizikai érettségében pirosan betakarított paprikánál arra kell odafigyelni, hogy augusztus elejétől szüntessük be az öntözést, hogy rohamosabban kezdjen pirosodni a termés. Csak abban az esetben szükséges frissítő öntözést alkalmazni, ha nagyon aszályos lesz az augusztus, és az állományunk hervadni kezd. Ha netán csepegtető öntözés van kiépítve, akkor káliumtúlsúlyos tápoldattal ösztönözhetjük szebb piros színű termés érlelésére a növényeinket.

– Egy másik fontos kultúránk a káposzta.

– Folytatódik az úgynevezett augusztusi káposzta betakarítása. Érdekes módon a tavalyi igen alacsony felvásárlási ár miatt idén nagyon sok termesztő nem vágott bele a káposztatermesztésbe, ezért most egy bizonyos hiány tapasztalható a piacon, ami az árakat valamelyest feljebb vitte. Így aki most rendelkezik valamilyen középérésű káposztafajtával, jó áron tudja értékesíteni a termését. A következtetés nyilvánvaló: a választott kultúráinkat minden évben termeszteni kell, s akkor az egyik év értékesítési hullámhegye kiegyenlíti a másik év hullámvölgyét. Vagyis több év átlagában egy nem rossz, kiegyenlített árbevételt tudunk elérni a káposzta esetében is.

– Mi a gazdák teendője ilyenkor a káposzta körül?

– Ami az aktuális teendőket illeti ebben az időszakban, azok nyilvánvalóan nem a betakarítás alatt álló, hanem a késői érésű, őszi felhasználásra, illetve tárolásra szánt fajtákra vonatkoznak. Mindenekelőtt ne feledjük, hogy tisztán, gyommentesen kell tartani a növényállományt.

A káposzta szereti a bőséges nitrogénellátást, amellett pedig a vizet. Takarékoskodni a vízzel a jó termés érdekében kockázatos, feltétlenül öntözzünk tehát, valahányszor szükségessé válik. Mindig nagy mennyiségű vízzel locsoljunk, egyszeri öntözés alkalmával a kijuttatott víz mennyisége érje el a 30 millimétert, hogy a növény gyökérzónája teljesen átnedvesedjék.

Ami a növénbyvédelmet illeti, korábban már részletesebben is foglalkoztunk e rovatban azzal a kérdéssel, hogy a levéltetű, a tripsz és a különféle káposztahernyók ellen mindaddig védekezni szükséges, míg össze nem borul a káposztafej, vagyis nem válnak hozzáférhetetlenné a kártevők a káposztafej rejtekében.

– Hol tartanak a munkával a burgonyatermesztők?

– Folytatódik a krumpli betakarítása. Elmondható, hogy az idei felvásárlási ár nagy csalódást okozott a gazdák körében. A mostanihoz hasonlóan alacsony árak még a kolhozidőkben sem voltak. Meglátásom szerint nem a túltermelés jelenti a problémát jelenleg a burgonya tekintetében, hanem a vásárlóképes kereslettel van gond. A szerény kereslet nyilvánvalóan összefügg az országban tapasztalható gazdasági helyzettel. A szerényebb családi kassza miatt az emberek ma csak akkora mennyiséget vásárolnak zöldségből, ami a vegetáláshoz szükséges, és nem törekednek a vitamintartalékok feltöltésére.

Manapság a felvásárlók leggyakrabban 20 kilós kiszerelésben óhajtják átvenni a termést a termesztőktől. Ennek nyilvánvaló az előnye, hiszen nagyobb mennyiségben is könnyen mozgatható az áru, ugyanakkor könnyen belátható e követelmény hátránya is a gazda számára, hiszen nehéz megtölteni ezeket a háló-zsákokat.

– Mire érdemes figyelni a burgonya betakarításánál?

– A burgonya betakarítása előtt 2-3 héttel ajánlatos volna gyommentesíteni a növényállományt, vagy a szárzúzóval végigmenni az ültetvényen, majd kezeljük a területet egy deszikkáló szerrel. Erre a célra leginkább a Reglon elnevezésű készítményt szokták használni vidékünkön. Ennek az eljárásnak a betakarítás megkönnyítésén túl növényvédelmi jelentősége is van, hiszen egy esetleges fitoftórás, burgonyavészes fertőzés nem tud a szárról, a levélzetről lemosódni a gumóra.

Talán mondani sem kell, hogy lehetőség szerint kíméletesen takarítsuk be a termést, használjunk jól beállított ásó- vagy rázószerkezetet, hogy minél kevesebb gumó sérüljön meg a művelet során. A továbbiakban 2-3 hetes pihentetés javasolt, ha netán téli tárolásra szánjuk a burgonyát, melynek során a betakarításkor a gumókon keletkezett sérülések beparásodnak. Ezután válogassuk át a termést, távolítsuk el a sérült, nem egészséges gumókat, s csak ekkor kerüljön végleges helyére a burgonya a táro­lóhelyiségben.

pszv