Ha nem szabályosan épült a nyári konyha

2012. augusztus 10., 10:00 , 604. szám

„A szomszédunk nyári konyhát épített a háza mögé, melynek a fala olyan közel fekszik a mi családi házunk tűzfalához, hogy a résbe oldalazva is alig fér be az ember, tehát például tatarozni se lehet majd az épületeket, pedig úgy tudom, hogy létezik valamiféle előírás arra vonatkozólag, milyen közel fekhet az ingatlan a telekhatárhoz. A szomszéd azt állítja, hogy megkapta a hatósági engedélyeket az építkezéshez, de nem hajlandó megmutatni a papírokat. Mit tegyek?”

– Bár hasonló esetekben számos körülményt figyelembe kell venni, amennyire a leírtakból megítélhető, önnek igaza lehet, szomszédja valószínűleg szabályellenesen közel építette nyári konyháját a telekhatárhoz. Az építési engedély kiadásakor az illetékes hatóságoknak azt is meg kellett volna vizsgálniuk például, hogy a tervezett építmény kivitelezése nem érinti-e hátrányosan a szomszédot. Ilyen hátrány lehet adott esetben az is, ha ön a nyári konyha miatt valóban nem tudja fenntartani ingatlana állagát, mert nem tatarozhat.

Sajnos nem kizárt, hogy a szomszéd állítása ellenére mégis hivatalos engedély nélkül építette meg a nyári konyhát. Erről csak úgy győződhet meg teljes bizonyossággal, ha felkeresi a területileg illetékes építészeti osztályt, ahol kötelesek önt tájékoztatni e tárgyban. Amennyiben kiderül, hogy a szomszédnak mégsem volt engedélye az építkezésre, úgy önnek kérvényben kell kérnie a hatóságtól a jogsértő állapot megszüntetését, a nyári konyha elbontását. A kérvény nyomán az illetékes hatóságok kötelesek bizottságot alakítani, amely azután a helyszínen vizsgálja meg a tényállást, azaz, hogy megfelel-e a szomszéd építménye az előírásoknak. Amennyiben szabálysértést állapítanak meg, az építészeti osztálynak ki kell adnia a bontási végzést a nyári konyhára.

Akkor is kérvényezheti a jogsértő állapot megszüntetését az olvasó, ha a hatóság valamilyen oknál fogva mégis kiadta volna a jogsértő építési engedélyt. Amennyiben követelésének nem tesznek eleget, forduljon a bírósághoz.

hk