Két személyt vettek őrizetbe a csempészalagút kapcsán

2012. augusztus 31., 10:00 , 607. szám

Két személyt vett őrizetbe az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) annak az Ungvárról kiinduló csempészalagútnak az építése és működtetése kapcsán, amelyet a múlt hónapban fedeztek fel a szlovák hatóságok az ukrán–szlovák határ alatt.

Az SZBU sajtószóvivői irodájának közlése szerint a szolgálat kárpátaljai megyei részlege felkutatott és elfogott két személyt, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy közük van az Ungvárról Szlovákia területére vezető csempészalagút építéséhez és üzemeltetéséhez. Az SZBU két hete indított büntetőeljárást az illegális föld alatti járat felfedezése kapcsán, Ukrajna államhatárán át történő ember- és cigarettacsempészés ügyében – áll a közleményben, amely szerint a szolgálat munkatársai múlt kedden a dél-ukrajnai Jevpatorija egyik bérelt lakásában két személyt fogtak el az országszerte nagy visszhangot kiváltott eset kapcsán.

A jelentés szerint a nyomozást végző hatóság bizonyítékokkal rendelkezik arra, hogy az őrizetbe vett 37 és 45 éves kárpátaljai gyanúsítottak részesei a szóban forgó bűncselekményeknek.

A szlovák határrendőrség 2012. július 18-án bukkant arra a 700 méter hosszú, közel egy méter átmérőjű, korszerű technológiával épített – sínpályával, elektromos vezetékekkel és szellőzőnyílásokkal ellátott – illegális föld alatti járatra, amely egy ungvári családi ház belsejéből kiindulva vezetett Szlovákia területére.

Ukrán hírportálok korábban az ukrán hadsereg és az SZBU egy-egy magas rangú, kárpátaljai származású tisztjét hozták összefüggésbe a csempészalagút építésével és üzemeltetésével, ám a héten őrizetbe vett két személy – az életkor szerint – nem lehet azonos a médiában emlegetett hadseregtábornokkal és titkosszolgálati ezredessel.

(MTI/pszv)