Az orbánc

2012. szeptember 7., 10:00 , 608. szám

Vörös színű duzzanat jelent meg a lábfejemen, mely növekszik, meleg tapintású, és fáj, emellett pedig magas lázam is van. Mi lehet a bajom, s miképp épülhetek fel? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy bustyaházai olvasónk. Kérdéseit dr. Kovács Mihályhoz, a Viski Nagyközségi Orvosi Rendelő belgyógyászához továbbítottuk.

– A betegnek minden bizonnyal orbánca van – fejti ki a doktor. – Ez a kór a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladásos megbetegedése, amit gyakrabban streptococcus, ritkábban staphylococcus típusú baktériumok idéznek elő, melyek a bőr sérülésein keresztül jutnak be a szervezetbe. Nem képesek áthatolni az ép bőrfelszínen, behatolási kapukként általában a lábujjak közötti repedések, a kicsiny bőrsérülések, például a lábfejen megjelenő horzsolások, vagy az elvakart rovarcsípések helyén születő kis sebek szolgálnak. A gombás fertőzés is elősegíti a kór kialakulását.

– Melyek az orbánc tünetei, s miként gyógyítják meg a betegeket?

– A szimptómák közé tartozik a hirtelen fellépő hidegrázás, a magas láz, a rossz közérzet, a bőrelváltozás, mely élesen elhatárolódik a környezetétől. Leggyakrabban a lábon, ritkábban viszont a karon vagy az arcon is kialakulhat a vörös színű duzzanat, mely meleg tapintású és fáj. Növekszik, mert a nyirokutak mentén továbbterjed. Később a nagy duzzanat miatt a bőr megfeszül és fényessé válik. Az érintett területen hólyagok, apró, piros pettyek jelenhetnek meg. Az orbánc kórházi kezelést igényel, s a kórokozók ellen hatásosaknak bizonyulnak a penicillin- vagy az eritromicinszármazékok. Az orbáncos végtagot pihentetni kell, lehetőleg nem szabad lógatni, és nem szabad sokáig ácsorogni. A terápia sikeresnek mondható, ha 1-3 napon belül lecsökken a láz, és jelentősen javul a beteg általános állapota. Az egyébként egészséges személyeknél a betegség elég hamar és nyom nélkül megszűnik, viszont a társbetegségek fennállásakor, az immunrendszer meggyengülésekor hosszabb időt vehet igénybe a bőr teljes meggyógyulása, az orbánc esetleg kiújulhat, vagy más területeken jelentkezhet. A visszérbetegség, a régóta fennálló vénás pangás hosszú ideig tartó sebkezelést tesz szükségessé. Különösen az utóbbi esetekben várható a hegek, a barnás foltok, a nyirokduzzanat fennmaradása.

– Miként előzhető meg a betegség kialakulása?

– A kór profi­laktikájában kiemelt szerepet játszika bőrgombásodás kezelése, a lábujjak közötti területek rendszeres ellenőrzése, a körmök ápolása. Ha megsérül a bőr, mielőbb fertőtlenítsük a sebet. Az orbánc tüneteinek a jelentkezésekor pedig azonnal forduljunk orvoshoz, az idejében megkezdett kezelés esetén a gyógyulás gyorsabb, és kevesebb szövődménnyel kell számolnunk.

Lajos Mihály