Veszélyben a fogyatékkal élő felvidéki magyarok anyanyelvű tájékoztatása

2012. szeptember 14., 10:00 , 609. szám

A szlovákiai állami támogatás hiánya miatt egyelőre nincs miből kiadni a Carissimi folyóiratot, amely a magyar anyanyelvű fogyatékkal élőknek nyújt segítséget.

A pozsonyi kormányváltás és a kisebbségi kormánybiztos későbbi kinevezése miatt hónapokat késett Szlovákiában a kisebbségi és emberjogi támogatások elbírálása és természetesen folyósítása is. De nemcsak késett, hanem idén sokkal kevesebb pénzt osztottak szét, mint tavaly. Vannak olyan civil szervezetek, amelyek egy centet sem kaptak, pedig hiánypótló, amit csinálnak.

Így járt a Carissimi jótékonysági alap, amelynek azonos nevű folyóirata a magyar anyanyelvű fogyatékkal élőknek nyújt segítséget a számukra nélkülözhetetlen információk, törvénymódosítások szakszerű magyarázatával és egy szlovák–magyar szótárral. A kéthavonta megjelenő lap kiadója a Szlovák Humanitárius Tanács, a szlovákiai jótékonysági szervezetek, a különböző alapítványok és egyesületek ernyőszervezete.

A Tanács igazgatója, Eva Lisicanova értetlenül áll a kormányhivatali nem előtt. Mint elmondta, az eddig tapasztalataikból indultak ki, amely szerint, ha a hivatal egy projektet érdemesnek tart a támogatásra, akkor azt nem állítja le az első év után, hanem hosszabb időn keresztül finanszírozza. Lisicanova az ezzel ellentétes mostani elutasítás után a döntéshozók figyelmébe ajánlja, hogy a lap kétszeresen hátrányos helyzetű embereknek szól. Azok az egészségkárosodott személyek olvassák a Carissimit, akik magyarok, s nekik nincs más – a nagyon is specifikus jogszabályokat érthetően leíró – információforrásuk, mint ez a kiadvány. Ha ez e lehetőségük nincs meg, nem tudnak élni a jogaikkal – tette hozzá az igazgató.

A tavasszal beiktatott Fico-kabinet működésével a kisebbségi- és emberi jogi miniszterelnök-helyettesi poszt megszűnt, jogkörei egy részét A. Nagy László kormánybiztos vette át. A politikus a Carrisimi támogatása kapcsán a Kossuth Rádiónak elmondta, még ősszel lesz egy következő pályázat is, hiszen jelentős összegek maradtak hasonló célokra, így legkésőbb decemberre megérkezhet az érintett lapok számára az anyagi segítség.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/Kárpátalja)