Hogyan kössünk helyesen kölcsönszerződést?

Olvasóink kérdéseire Iljasovics Viktor ügyvéd válaszol

2012. szeptember 21., 10:00 , 610. szám

„Elhatároztam, hogy megtakarított pénzemből kölcsönadok egy jelentősebb összeget régi barátomnak. Tisztában vagyunk vele, hogy mindkettőnk érdekében áll írásban rögzíteni a kölcsön tényét és annak feltételeit. Hogyan kössek kölcsönszerződést helyesen, mire figyeljek oda, hogy elkerüljem a későbbi kellemetlenségeket?”

– Mindenekelőtt szögezzük le, hogy nagyobb összegű kölcsön esetén érdemes közjegyző jelenlétében megkötni a szerződést. A közjegyzők rendszerint ilyen esetekre is rendelkeznek kész szerződésformákkal, amelyek közül csupán ki kell választani az önöknek legmegfelelőbbet, azután hozzáigazítani a konkrét megállapodás feltételeihez. Amikor nagyobb összegről van szó, ugyancsak javasolható, hogy a pénz tulajdonosa előzetesen kérje ki egy e területen járatos ügyvéd véleményét.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felsorolnék néhány olyan körülményt, melyeket a kölcsönről szóló megállapodás megkötésekor feltétlenül figyelembe kell venni, illetve amelyekről egy kölcsönszerződésben rendelkezni kötelező, szükséges vagy érdemes.

Lényegét tekintve a kölcsönszerződés olyan megállapodás, mely rögzíti, hogy az egyik fél (a kölcsönt nyújtó) a másik fél (a kölcsönt felvevő) tulajdonába – esetünkben – pénzt ad át, s a másik fél, a kölcsönvevő kötelezettséget vállal, hogy a kölcsönével azonos összeget szolgáltat vissza. Az ilyen megállapodás attól a pillanattól lép érvénybe, hogy átadásra kerül az abban szereplő összeg.

A kölcsönről létrejött megállapodást és annak feltételeit igazolhatja a kölcsönt felvevő által aláírt nyugta, elismervény vagy minden egyéb olyan dokumentum, amely tanúsítja, hogy a kölcsönt felvevő a kölcsönt nyújtótól átvette a megállapodás tárgyát képező összeget.

A kölcsönszerződés minden esetben írásban köttetik, ha a kölcsönt nyújtó fél jogi személy, vagy ha a kölcsönadandó összeg meghaladja a törvény által meghatározott adózatlan minimális jövedelem mértékének tízszeresét.

A kölcsönt nyújtónak jogában áll kamatot kérni és kapni a kölcsönt felvevőtől a megállapodás által rögzített mértékben és rend szerint. Amennyiben a megállapodásban nem szerepel a kamat pontos mértéke, a jogszabályok szerint az Ukrajna Nemzeti Bankja által megállapított aktuális refinanszírozási banki kamatot kell figyelembe venni. Amennyiben a szerződés nem rendelkezik másként, a kamatokat havonta köteles fizetni a kölcsönt felvevő, egészen a kölcsön teljes törlesztésének napjáig.

A kölcsön azonban kamatmentes, ha a kölcsönszerződés fizikai személyek között jött létre, s összege nem éri el a hivatalosan megállapított adózatlan minimális jövedelem ötvenszeresét, illetve a kölcsön nem függ össze legalább a két fél egyikénél vállalkozói tevékenységgel.

A kölcsönt felvevőnek a kölcsönszerződésben meghatározott határidőre és rend szerint vissza kell fizetnie a kölcsönt. Amennyiben a megállapodás nem tartalmazza a kölcsön visszafizetésének pontos dátumát, vagy a szerződés úgy rendelkezik, hogy akkor kell törleszteni, ha a kölcsönt nyújtó bejelenti eziránti igényét, a kölcsönt az igény bejelentésétől számított 30 napon belül kell visszafizetni, hacsak a megállapodás nem ír elő mást.

A kamatmentes kölcsön határidő előtt is visszafizethető. A kamatra kölcsönadott összeg a kölcsönt nyújtó beleegyezésével téríthető vissza a futamidő lejárta előtt, vagy ha erről a lehetőségről külön rendelkezik a kölcsönszerződés. A kölcsön törlesztettnek tekintendő attól a pillanattól, amint a pénzt átadják a kölcsönt nyújtónak, vagy amint jóváírják azt annak számláján.

Hacsak a megállapodás nem rendelkezik másként, azokban az esetekben, amikor a kölcsönt felvevő nem fizeti vissza idejében a kölcsönt, annak összege után kamatot köteles fizetni. Amennyiben a megállapodás értelmében a kölcsön felvevőjének részletekben kell visszafizetnie adósságát (részlettörlesztés), a soros részlet visszafizetésével való késlekedés esetén a kölcsön nyújtójának jogában áll a teljes összeg idő előtti visszafizetését követelni, beleértve az azért járó kamatot is.

A kölcsön felvevőjének jogában áll megtámadni a kölcsönről kötött szerződést azon az alapon, hogy nem, vagy nem teljes összegben kapta meg a szerződésben szereplő pénzt. Olyan esetekben azonban, amikor a jogszabályok szerint kötelező írásos kölcsönszerződést kötni, nem veszik figyelembe tanúk arra vonatkozó vallomását, hogy a szerződésben szereplő összeget nem, vagy nem teljes egészében fizették ki a kölcsönt felvevőnek.

Amint arról már volt szó, a felek kívánságára a kölcsönszerződést közjegyző is hitelesítheti, ám ilyen esetekben meg kell fizetniük az állami illetéket, ami a kölcsön összegének 5 százalékát teszi ki.

hk