Hogyan ápoljuk a tejfogakat?

2012. szeptember 28., 10:00 , 611. szám

– Másfél éves kisfiam van. Nemrég kibújt a 12. tejfoga is. Arra lennék kíváncsi, hogy hány tejfoga lesz majd összesen, mikorra bújik majd ki az utolsó is, és mikor, hogyan, milyen eszközökkel kell elkezdeni vele a fogmosást? – tette fel a kérdést telefonon egy nagybaktai anyuka. Kérdésével s a témához kapcsolódó egyéb kérdésekkel dr. Procenkó Angélához, a Beregszászi Járási Kórház fogorvosához fordultam.

– Az első tejfog megjelenése minden gyermeknél különböző korban történik. Van, akinek már 4 hónapos korában kibújik az első, van, akinek fél évesen, de az is megtörténhet, hogy a gyermek már betöltötte az első életévét, s még egy foga sincs. A legtöbb gyereknél 4-5 hónapos korban bújik ki az első tejfog, de ez egyénenként változó. Szintén változó a fog teljes kibújásához szükséges idő is. Némely gyereknél 2-3 nap is elegendő, míg másoknál eltarthat akár egy hónapig is. Nem minden esetben kíséri erős fájdalom sem. Sokszor a szülő úgy veszi észre, hogy a gyermeknek már van foga, hogy etetésnél hozzáér a kanál. Néha több is bújik kifelé egyszerre, sokszor pedig hosszú idő telik el két fog megjelenése közt. Kétéves koráig mindenesetre ki kell bújnia mind a 20 tejfognak.

– A tejfogak felépítésükben ugyanolyanok, mint a maradandó fogak. Van gyökere és idege is, viszont a gyökér a fog kiesése előtt felszívódik.

– A fogápolást már az első tejfog megjelenése után el kell kezdeni, de először csak lehetőleg gyógyszertárban vásárolt fogkefével és vízzel. Aztán, ha a gyermek betöltötte első életévét, és már nem csak anyatejjel tápláljuk, venni kell – szintén gyógyszertárban – kifejezetten gyerekeknek készült fogkrémet is, s a tükör előtt, napi legalább két alkalommal (reggel és este), játékosan meg kell mutatni a gyereknek, hogyan kell fogat mosni. Így mire az utolsó tejfog is kibújik, már elsajátítja a fogmosás technikáját. A fogápolási szerekből és eszközökből ma már rendkívül széles a választék. Felnőtteknek készült fogkefét és fogkrémet ne használjunk, mert a felnőtt fogkefe sörtéje keményebb, így sértheti az ínyt, a fogkrém pedig csípős és az állaga sem olyan, mint a gyerekfogkrémé. Egyéb fog- és szájápolási eszközöket, fogselymet, szájvizet, elektromos fogkefét, gyerekeknél tilos használni, mert irritálhatják a fogínyt.

– A felnőttekhez hasonlóan a gyerekeknél is előfordulhat ínyvérzés. Ilyenkor feltétlenül fogorvoshoz kell fordulni, hisz ennek nyilván oka van, amit csak így lehet kideríteni.

– Meddig használjunk gyerekfogkrémet?

– Addig, amíg még vannak tejfogak. Ha a fogsor már vegyes, vagyis még vannak ugyan tejfogak, de már kibújtak az első maradandó fogak is, akkor is gyerekfogkrémet és -fogkefét használjunk, egészen addig, míg ki nem hullt az utolsó tejfog. Ekkor pedig már ajánlatos erősebb eszközöket használni. Ezeken egyébként sok esetben fel is van tüntetve, hogy milyen kortól lehet használni.

– Mi a legártalmasabb a kicsik fogára nézve?

– Minden, aminek magas a cukortartalma: cukorka, üdítőital, csokoládé és a többiek. Ezek persze nemcsak a fogak egészségére vannak rossz hatással. Nem szükséges feltétlenül eltiltani a gyermeket mindenféle édességtől, csak oda kell figyelni, hogy mennyit fogyaszt belőlük.

– Miért fontos idejében megkezdeni a kicsiknél a fogápolást?

– Igaz ugyan, hogy a tejfogak élettartama nem túl hosszú, hisz 12-13 éves korra mind kihullnak, ápolásukat nem szabad elhanyagolni. Ha idejében elkezdünk foglalkozni az apró fogakkal, azzal egyrészt sokat teszünk azok egészségéért és épségéért, másrészt pedig megalapozzuk a helyes fogápolási szokásokat, amik a későbbiekben a maradandó fogak egészségének megőrzése érdekében is fontosak.

Espán Margaréta