Kelemen: Bukarestnek tiszteletben kell tartania a strasbourgi döntést

2012. október 5., 10:00 , 612. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor nyomatékosította: a román államnak tiszteletben kell tartania az Emberi Jogok Európai Bíróságának azt a döntését, amelyben kártérítést ítél meg a gyulafehérvári Batthyáneum-könyvtár visszaszolgáltatásának késéséért.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében Kelemen Hunor hangsúlyozta: az Emberi Jogok Európai Bírósága – egyelőre nem végleges – határozatában az Emberi Jogok Európai Nyilatkozatához csatolt 1. kiegészítő jegyzőkönyvnek a tulajdon védelméről szóló cikkelye alapján marasztalta el a román államot.

Az RMDSZ elnöke felidézte, hogy 1998-ban a Ciorbea-kormány Tokay György kisebbségvédelmi miniszter kezdeményezésére fogadta el a néhány szimbolikus jelentőséggel bíró ingatlan visszaszolgáltatását elrendelő sürgősségi kormányrendeletet. A rendelet mellékleteiben szereplő 17 ingatlan közül nyolc volt a magyar érdekeltségű, ezek között szerepelt a gyulafehérvári Batthyáneum épülete is. A visszaszolgáltatási bizottságban ugyanaz a Markó Attila és Silviu Clim tevékenykedett, akiket a Székely Mikó Kollégium törvénytelennek minősített visszaszolgáltatása miatt ítélt három év börtönbüntetésre a buzaui törvényszék.

„A strasbourgi döntés azt jelenti, hogy az elmúlt 22 évben végzett munkánk az ingatlan-visszaszolgáltatások terén nem volt hiábavaló” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, az emberjogi bíróság döntése rámutat arra, hogy Romániában a restitúció ügyében világos és határozott jogszabályra van szükség, amely egyszer s mindenkorra rendezi az elkobzott magán- és egyházi ingatlanok sorsát. „A Mikó-ügyben első fokon elítélt Markó Attila pedig ezáltal a döntés által újabb megerősítést kapott arról, hogy tisztességesen és becsületesen végezte a munkáját” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban 25 ezer euró kifizetésére kötelezte a román államot, mert 14 év óta nem értesítette a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyét arról, hogy milyen döntést hozott a Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében. A strasbourgi verdikt szerint ez annál is inkább megmagyarázhatatlan, mivel jelentős történelmi és kulturális értéket képviselő tulajdonról van szó.

(MTI/Kárpátalja)