A Nagyszőlősi járásban valószínűleg nem lesz regionális nyelv a magyar

Tovább akadályozza a nyelvtörvény elfogadását az UMDSZ

2012. október 12., 10:00 , 613. szám

A Nagyszőlősi Járási Tanács nemzetiségi kisebbségek ügyekben is illetékes szakbizottsága nem fogadta el sem a KMKSZ, sem a tanács szervező osztályának javaslatát, de egy harmadik kompromisszumos javaslatot sem az UMDSZ-es képviselők távolmaradása és az ukrán képviselők nyelvtörvény-ellenessége miatt.

Megkérdeztük az ügyben Barta Józsefet, a járási tanács említett bizottságának vezetőjét, aki elmondta: „Olyan kérelemmel fordultunk a Nagyszőlősi Járási Tanácshoz, hogy az új nyelvtörvény ügyét a testület tűzze napirendre, és ebben a kérdésben hozzon döntést. Alapos előkészület után elkészítettünk egy határozati javaslatot, amelyiket előzetes jogi kontrollvizsgálatra küldtünk, hogy biztosan ne ütközzön Ukrajna törvényeibe. A statisztikai hivataltól is kértünk egy igazolást arról, hogy a legutóbbi, 2001-ben lezajlott népszavazás adatai alapján milyen volt a Nagyszőlősi járás nemzetiségi összetétele. Kiderült, hogy a járás lakosságának hivatalosan 26%-a magyar nemzetiségű, a jogi osztály sem talált kivetnivalót a határozati javaslatunkban, amelynek első és egyben legfontosabb pontja kimondja, mivel a Nagyszőlősi járásban minden feltétele megvan a nyelvtörvény hatályba léptetésének, azért a magyar nyelv a Nagyszőlősi járás területén regionális státust kaphat. S innentől kezdve minden más már csak következmény. Összehívattam a bizottságot, hogy négy másik fontos kérdéssel együtt megvitassuk a nyelvtörvénnyel kapcsolatos határozati javaslatot.

A mi bizottságunk 12 tagú, és az egyetlen a Nagyszőlősi Járási Tanácsban, amely ötven százalékban magyarokból áll. Három KMKSZ-es, három UMDSZ-es képviselő mellett az Egységes Közép (JEC) négy, a Régiók Pártja és az Udár párt pedig egy-egy képviselőt delegált ide. A bizottságnak viszont a korábbi tapasztalatokkal ellentétben csak nyolc tagja jelent meg, a hiányzók között volt a három UMDSZ-es képviselőtársam, akik nem tartották fontosnak ezt a szerintem életbevágóan fontos kérdést. A nyelvtörvényt nyíltan ellenző ukrán képviselők tartózkodása miatt nem fogadta el a szakbizottság a határozati javaslatunkat, de a járási tanács szervező osztályának a javaslatát, sőt az én kompromisszumos javaslatomat sem, amelynek az volt a lényege, hogy egyelőre a törvénynek csak azokat a passzusait léptessük életbe, amelyhez nem kell pénz. Nem szavazta meg a magyar vidéken ezzel kampányoló Régiók Pártjának ukrán képviselője sem. Az UMDSZ távolmaradását csak azzal tudom magyarázni, hogy ilyen jól előkészített javaslatok ellen szavazni nagyon kényelmetlen lett volna a számukra, ez alól csak a távolmaradásukkal tudtak kibújni. Ami szerintem tisztességtelen magatartás.

Végül is a bizottság ebben az ügyben semmilyen határozatot sem hozott, ami nem jelenti azt, hogy a kérdést többet már nem lehet napirendre sem tűzni. Viszont a választásokig valószínűleg már nem lesz a járási tanácsnak plenáris ülése, amennyiben igen, akkor ezt a kérdést én újra felvetem. Ebben az esetben kötelezővé válna ezzel kapcsolatban egy szavazás, ami különösen az UMDSZ és a Ré­giók Pártja számára lenne borzasztóan kellemetlen, akiknek színt kellene vallaniuk és esetleg kiderülne a kampányszövegük és a valóság közötti eltérés, kiderülne a csalás.

Badó Zsolt