Újabb tanév a felnőttképzés jegyében

2012. október 12., 10:00 , 613. szám

A tanulás gyökere keserű, de a gyümölcse édes – tartja a mondás. A gyümölcsöt leszakítani pedig sohasem késő! Tudják ezt azok a kis-nagy diákok is, akik idén úgy döntöttek, a felnőttképzés lehetőségével élve megküzdenek azért a jelképes gyümölcsért, s részt vesznek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának október 6-án elstartolt tanévének valamely tanfolyamán.

A Felnőttképzési Központ immár 9. tanévének idén 560 diák vágott neki. A tanévnyitóra múlt szombaton a Rákóczi-főiskola Esztergom termében került sor. Elsőként Váradi Natália, a Felnőttképzési Központ vezetője köszöntötte a vendégeket, diákokat, ismertetve a tanév újdonságait:

– Nagy örömünkre szolgál, hogy évről évre többen és többen vagyunk. Különböző képzéseink közül idén a nyelvi tanfolyamok a legnépszerűbbek: a magyar mint idegen nyelv, a német, az angol és az ukrán nyelv alap- és középszinten (60 órában) és természetesen az előkészítő képzések a független tesztközpontokba a felvételi vizsgákhoz. Képzéseink sora bővült, hisz idén elindítjuk méhészeti képzésünket is. Újdonság az is, hogy igyekszünk lehetőségeinket minél közelebb vinni a lakossághoz, és képzéseinket Beregszászon kívül Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön és Huszton valósítjuk meg.

– Szívből gratulálok mindenkinek, aki erőt vett magán és felnőtt fejjel ismét beül az iskolapadba – mondta dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke. – Századunkban, mely élethosszig való tanulásra „ítél” minket, ez rendkívül fontos, hisz az információ ötévente cserélődik, s így a tudásunkat állandóan frissíteni kell. Külön öröm, hogy a nyelvi tanfolyamokra olyan sokan jelentkeztek. A Szovjetunió kötelékében és szellemében eltöltött évek kiirtották belőlünk azt, ami annak idején természetes volt, hogy anyanyelvén kívül általában a középosztálybeliek beszélték a regionális nyelvet, szomszédjuk nyelvét (Erdélyben a románt, a Felvidéken a szlovákot, nálunk a ruszint stb.), és – főleg az értelmiségiek esetében – az egyetemes érintkezési nyelvet is, ami koronként változott (latin, német). Vissza kell hoznunk azt, ami annak idején természetesnek tűnt és a miénk volt!

Végezetül Palotás József Kecskemét Megyei Jogú Város képviseletében fejezte ki köszönetét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és Kecskemét városának az eddig is működött, valamint az újonnan induló méhészeti képzés támogatásáért, melyek lehetőséget adnak az itt élők számára tudásuk bővítésére s a könnyebb boldogulásra.

A beszédek után a „nebulók” elfoglalták helyeiket a tantermekben s kezdetét vette a Felnőttképzési Központ 2012–2013-as tanéve.

Espán Margaréta