Ukrán szervkereskedőket fogott el az SZBU

2012. november 9., 09:00 , 617. szám

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai egy szervdonorcsempész ukrán állampolgárt fogtak el november 3-án a boriszpoli repülőtéren. Miután jegyet váltott a Kijev–Madrid légi járatra, az SZBU nyomozói őrizetbe vették a 34 éves, ternopili származású férfit, aki már régóta a rendőrség látókörében van, azt gyanították, hogy egy nemzetközi szervdonorcsempész hálózat vezetője.

Az SZBU sajtószolgálatának közlése szerint a szervkereskedelemmel gyanúsított férfinak másfél év alatt (2011–2012-ben) nem kevesebb, mint hét szervdonort sikerült kicsempésznie Ecuadorba, Costa Ricába és Sri Lankára. Veséjük áruba bocsátásáért a szervdonorok fejenként 10 ezer dollárt kaptak, melyből 2–3 ezret a csempész vágott zsebre. Az őrizetbe vett férfi hordozható számítógépében az SZBU-sok rábukkantak a donorok egészségügyi vizsgálatának eredményeire, útitáskájában pedig kábítószert találtak. „A szervdonorcsempész olyan kitűnő egészségnek örvendő fiatalembereket szemelt ki áldozatul, akiknek súlyos anyagi gondjaik voltak, és meggyőzte őket arról, hogy ezeket a gondokat meg lehet oldani belső szerveik eladása által – mondták el újságíróknak az SZBU-ban. – A továbbiakban útleveleket szerzett be a donorok számára és megszervezte külföldre utaztatásukat.”

A repülőtéren ugyancsak őrizetbe vettek két Ternopil megyei szervdonort, akik veséjüket bocsátották áruba. Madridból Costa Ricába akartak továbbutazni, ahol az egyik klinikán sor került volna a műtétre. A 27, illetve a 35 éves férfiak az SZBU tájékoztatása szerint önszántukból mentek bele abba, hogy áruba bocsátják egyik veséjüket. Egyikőjük amiatt ment bele az ügyletbe, mert nem tudta törleszteni a hitelét, a másik pedig a terhes feleségének akart segíteni azáltal, hogy pénzt kap cserébe az egyik veséjéért. Családjaik előtt ugyanakkor titkolták szándékukat, és azt állították, hogy idénymunkára utaznak külföldre.

A Ternopili Megyei Belügyi Főosztály nyomozóosztálya szervkereskedés gyanújával bűnügyi eljárást indított a szervdonorcsempész ellen, aki számára nem ismeretlen a börtönélet – korábban szélhámosságért volt elítélve. A most indított eljárás végén a bíróság 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja.

(bj/smi.liga.net)