Felháborodtak az óriási zászlón a magyarok

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

Háromszázhúsz négyzetméteres román zászlót helyeztek ki a közigazgatási palota épületére Szatmárnémetiben. A hivatalos információk szerint a közelgő román nemzeti ünnep tiszteletére tették ki. A negyven százalékban magyarlakta városban viszont felháborodást keltett a gigantikus lobogó – számolt be róla a Duna Televízió Híradója.

„Nagyon nem tetszik, már maga az, hogy kint van, de a mérete pláne. Tudjuk mi magunktól, hogy Romániában élünk, de azért Szatmár megyének 40 százaléka magyar, és nem kellene ennyire fitogtatni az erőt” – mondta egy helyi lakos. Az ötlet a Szatmár Megyei Tanács elnökétől származik, ő találta ki, hogy a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából, amikor Erdély Romániához csatolását ünneplik, így díszítsék ki az épületet.

„Én nem értem, hogy miért kellene zavarjanak a nemzeti színek valakit, és lehet, hogy most furának tűnik először, hogy így van feldíszítve ez az épület, és a zászló így van rajta, de nekünk úgy tűnk, hogy ez normális dolog, mint az ünnep jelképe” – fogalmazott Stef Adrian Szatmár Megye Tanácsának elnöke.

A román megye- és városvezetésnek korábban is voltak hasonló próbálkozásai. Egy 60 méteres zászlórúd felállítását is tervezik, amelyre szintén nemzeti zászló kerül majd – emlékeztetett a riport.

Egy másik szatmárnémeti lakos azt mondta, nekik úgy tűnik, mintha a hatalom demonstrációt tartana a kisebbségek irányába.

A harminckét méter hosszú, tíz méter széles és 232 kilogrammos nemzeti lobogót a megyei tanács szándéka szerint más ünnepek alkalmával is kifüggesztik a szatmárnémeti közigazgatási palotára.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)